Region Hovedstadens Akutberedskab og Herlev Hospital har modtaget en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et præhospitalt forskningsprojekt. Konkret skal pengene bruges til at forske i, hvordan de fagprofessionelle kan øge erkendelsen og forbedre vejledningen i hjertelungeredning, når borgerne ringer 1-1-2 ved hjertestop.
Novo Nordisk Fonden uddeler i år to bevillinger inden for ”Clinical Distinguished Investigator Grants”, hvor den ene altså gives til Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Herlev Hospital.
Det er Region Hovedstadens Akutberedskabs forskningsleder, professor Fredrik Folke, der har modtaget bevillingen og dermed får styrket muligheden for at forske i, hvordan forbedret erkendelse af hjertestop og akut behandling kan øge chancen for succesfuld genoplivning efter hjertestop.
”Jeg er både taknemmelig og stolt over at modtage bevillingen fra Novo Nordisk Fonden. Den giver os en unik mulighed for at fortsætte forskningen inden for hjertestop og genoplivning og ad den vej være med til at redde endnu flere liv”, siger Fredrik Folke, som ud over at være forskningsleder i Akutberedskabet også er overlæge på hjerteafdelingen på Herlev Hospital.
Skal forske i hjertestop uden for hospitalerne
Helt konkret skal pengene bruges til at forske i, hvordan de fagprofessionelle kan øge erkendelsen og forbedre vejledningen i hjertelungeredning, når borgerne ringer 1-1-2 ved hjertestop. Forskerne vil også undersøge, hvordan man i højere grad kan engagere frivillige, hvis nogen i nærområdet får hjertestop.
”Pludseligt hjertestop uden for hospitalet er en betydelig medicinsk og samfundsmæssig udfordring verden over, og trods mange gode initiativer er overlevelseschancerne stagneret de seneste år. I forskningsprojektet vil vi teste en kombination af nye og innovative strategier for at forbedre overlevelsen efter hjertestop. Et af dem er tiltag for at bringe hjertestartere hurtigere frem og desuden undersøge, om der er behov for særlige indsatser i tyndt befolkede områder, hvor hjælpen kan være lang tid undervejs”, fortæller Fredrik Folke.
Bevillingen gives i starten af næste år, og forskningsprojektet løber over fem år.