112 skal fremover også være psykiatrisk akuttelefon

Arkivfoto: Thomas Voss

Fremover vil der være én samlet indgang til akutberedskabet. En ny politisk aftale indebærer således, at en ny psykiatriske akuttelefon integreres i det eksisterende 112-nummer. Dermed vil mennesker, der har behov for akut psykiatrisk hjælp, kunne ringe døgnet rundt på alle årets dage og for eksempel blive henvist til psykiatriske behandlingstilbud eller kunne tilkalde akut hjælp med udrykning.

Det er en bred politisk aftale, som indebærer, at psykiatrien integreres i den eksisterende akuttelefon og lægevagten, og at begge funktioner får tilført psykiatrikompetencer. Samtidig bliver de udgående akutpsykiatriske indsatser som for eksempel psykiatrisk udrykningstjeneste og ambulante akutteams styrket.

I dag kan mennesker med brug for akut lægehjælp ved alvorlig, pludselig opstået sygdom eller efter en ulykke tilkalde hjælp via 112. Men der findes ikke et tilsvarende døgndækket tilbud for mennesker, der er i dyb krise eller rammes af psykisk sygdom. Det kan få fatale konsekvenser for både den sygdomsramte og andre.

Derfor vil der nu blive udviklet og implementeret en national psykiatrisk akuttelefon, hvor sundhedsfaglige døgnet rundt på alle årets dage kan hjælpe og for eksempel henvise til akutte behandlingstilbud eller sende akut psykiatrisk udrykning. Der er afsat ca. 113 mio. kr. i 2025 og ca. 150 mio. kr. årligt herefter.

Etablerer Akut Psykiatrisk Koordinator-funktion

Den psykiatrisk akuttelefon skal virkeliggøres ved at integrere psykiatrifaglighed i det eksisterende akutberedskab ved regionernes AMK-vagtcentraler, der besvarer 112-opkald vedrørende sygdom og tilskadekomst, og de regionale lægevagter. Samtidig etableres en Akut Psykiatrisk Koordinator (APK)-funktion i hver region. Koordinatoren skal være med til at styrke kvaliteten i tilbuddet ved at rådgive andet personale, så den enkelte borger får det rette tilbud. Derudover skal funktionen understøtte visitationen og koordinere det samlede regionale akutpsykiatriske beredskab.

”Fremover skal 112-akutberedskabet både kunne hjælpe folk, der pludselig får eksempelvis hjerteproblemer, og mennesker der rammes af en psykose. Derfor skal der ske en opkvalificering af det samlede akutberedskab. I første omgang skal der ansættes medarbejdere med psykiatrifaglige kompetencer, og med tiden er målet, at alle medarbejdere med den fornødne opbakning fra de nye koordinatorer skal kunne håndtere alle opkald, uanset om de drejer sig om fysisk eller psykisk sygdom. Det giver langt større tryghed for mennesker i krise, som har brug for hjælp”, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde.

Den psykiatriske akuttelefon vil blive implementeret gradvist fra 2025 og forventes at være fuldt implementeret i 2026.

Annonce