Midt- og Vestjyllands Politi har besluttet at samle erfaringer med brug af krops- og hjelmkameraer. Derfor kommer i alt ni MC-betjente i færdselsafdelingen til at bære kropskamera på uniformen i det daglige arbejde. Optagelserne skal både anvendes til dokumentation af lovovertrædelser og ved behandlingen af klagesager.
I 2021 gennemførte dansk politi et pilotprojekt om krops- og hjelmkameraer med fokus på at afprøve de juridiske retningslinjer ved brug i praksis. Siden har politikredsene kunnet benytte krops- og hjelmkameraer, og flere kredse har f.eks. brugt kropskameraer i forbindelse med større indsatser ved fodboldkampe eller demonstrationer.
Midt- og Vestjyllands Politi er blandt fem danske politikredse, der nu gennemfører en systematisk erfaringsindsamling. Erfaringsindsamlingen skal afdække fordele og ulemper både af teknisk karakter og i forhold til kameraets påvirkning på mødet mellem borgeren og politiet.
“Vi er glade for at få lov til at arbejde med et nyt værktøj på uniformen. Forhåbentlig kan det lette en del af vores arbejde og samtidigt styrke bevisførelsen i sagerne”, siger politikommissær Jørgen Christensen, der er leder af operativ færdsel hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Optagelserne anvendes primært til dokumentation af lovovertrædelser, i forbindelse med efterforskning og senere som bevis i straffesager. Optagelserne vil også kunne bruges i behandlingen af klagesager.
“Det er et vilkår i politiarbejde, at et møde med en borger kan ende med en uoverensstemmelse. Vi ser det helt klart som en mulig styrkelse og tryghed i vores arbejde, at vi nu får en solid dokumentation både i billede og lyd for, hvad der bliver sagt og gjort. Kan kropskameraet være med til at forebygge eller nedtrappe en situation, ser vi det som en stor gevinst for både borgerne og politiet”, siger Jørgen Christensen.
Landsdækkende retningslinjer
Rigspolitiet har udarbejdet nationale retningslinjer med principper for, hvornår og hvordan den enkelte betjent skal anvende kameraet. F.eks. må kameraet ikke være tændt, hvis betjenten bevæger sig ind på ikke offentligt tilgængeligt område. medmindre nogle særlige betingelser er opfyldt.
Anvendelse af krops- og hjelmkamera inkluderer ikke brug af ansigtsgenkendelse. Videomaterialet, som bliver optaget på kropskamera, bliver lagret i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Videomateriale, der ikke skal indgå som bevismateriale i en eventuel sag, vil blive slettet efter 30 dage.