Politiet får nye centre til brug ved terrorhændelser og naturkatastrofer

RSIOC V i Aarhus. Foto: Lars Aarø

Hvis der sker en terrorhændelse på Fyn eller en voldsom stormflod i Vestjylland, så står politiet i Danmark nu endnu bedre rustet til at løse opgaven som ét samlet politi. På næste mandag indvier justitsminister Søren Pape Poulsen nemlig officielt politiets to nye regionale situations- og operationscentre. Et i Aarhus og et i København.

Selve åbningen med justitsministeren sker på politistationen i Aarhus C, der fremover skal huse det nybyggede RSIOC V (Regionalt Situations- og Operationscenter Vest). Herfra kan Østjyllands Politi støtte politikredse, der er ramt af store hændelser, ved at overtage ansvaret for kredsens øvrige opgaver. Eneste undtagelse er, hvis hændelsen sker i Københavns politikreds – i dét tilfælde håndterer Københavns Politi selv både hændelsen og den øvrige drift.

Mens man i Aarhus har RSIOC V, har man i Københavns politikreds RSIOC Ø. Her vil der sidde specialister i at spore og fange gerningsmænd på fri fod. Hvis der fx sker et terroranslag et sted i landet, vil det være fra RSIOC Ø, at indsatsen med at finde gerningsmændene bliver styret, uanset hvor i landet de bevæger sig hen.

På den måde bliver det nemmere for de enkelte politikredse at fokusere på at håndtere en større uvarslet hændelse, der sker hos dem. De andre mindre opgaver som indbrud, færdselsuheld og lignende bliver løst fra centret hos Østjyllands Politi, mens jagten på en evt. gerningsmand styres fra København.

Stærkere rustet end nogensinde

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg glæder sig på hele dansk politis vegne over det nye setup.

”Vi er ét samlet politi i Danmark, og vi bliver bedre og mere effektive af at arbejde på tværs af politikredsene. Det gælder særligt under store hændelser, hvor der er brug for mange ressourcer, og hvor gerningsmænd og gerningssteder pludseligt kan befinde sig i flere politikredse. Med åbningen af RSIOC i Aarhus og København, står vi operativt stærkere rustet end nogensinde. Det gør os i stand til hurtigt og effektivt at kunne hjælpe borgere i hele landet”, siger rigspolitichefen.

I Aarhus og København ser politidirektørerne frem til at støtte op om de øvrige politikredse.

”Selv om RSIOC V befinder sig i Aarhus, så er det et center, der kommer til at gøre stor gavn for borgerne i hele Danmark. Vi har fået meget positive tilbagemeldinger fra de medarbejdere, der har testet de nye, moderne faciliteter, og vi er helt klar til at hjælpe kolleger og borgerne, så snart der er brug for det”, siger Helle Kyndesen, der er politidirektør i Østjyllands Politi.

Politidirektøren i Københavns Politi, Anne Tønnes, er også glad for den nye struktur.

”Vi har stor ekspertise og erfaring i at opspore gerningsmænd på fri fod, og det giver god mening, at vi nu kan assistere andre politikredse under større hændelser. Samtidigt har vi fået bedre teknologiske hjælpemidler til at understøtte vores arbejde, så det bliver et stort plus for hele politiindsatsen med de regionale centre”, siger Anne Tønnes.

Del af samlet strategi

De nye regionale centre, RSIOC V og RSIOC Ø er en del af en samlet strategi om at gøre politiet i Danmark bedre rustet til at koordinere indsatsen på tværs af politikredse under større, uvarslede hændelser.

Der er tidligere etableret nationale situations- og operationscentre hos både Rigspolitiet og hos Politiets Efterretningstjeneste.

Annonce