Fra næste uge får alle patruljevogne i Nordjyllands Politi et nyt redskab i bagagerummet: En kuffert udstyret med kraftigt ultraviolet lys. UV-lyset kan patruljen benytte til at belyse formodede tyvekoster. Og hvis en borger forinden har mærket sine ejendele med den såkaldte DNA-mærkning, så kan politifolkene faktisk nemt og hurtigt afgøre, hvor de stammer fra.
DNA-mærkning foregår ved, at borgerne påfører deres ejendele et særligt og helt unikt UV-sporstof, der efterfølgende registreres i en database. Når politiet så belyser en genstand, der er påført sporstoffet, kan man hurtigt – via DNA-koden – finde ud af, hvem der er rette ejer af genstanden.
Reducerer indbrudsrisiko med 25 pct.
Skilter man med DNA-mærkning, kan det være et effektivt værn mod indbrud, fordi mærkningen øger risikoen for gerningsmanden, viser undersøgelser. En undersøgelse foretaget af Aarhus Kommune og Østjyllands Politi i 2016 viste i hvert fald et fald i indbrud med 25 pct. for de husstande, der anvendte DNA-mærkning – og skiltede med det.
Og derfor opfordrer vicepolitiinspektør Anders Uhrskov fra Nordjyllands Politi borgerne til at DNA-mærke deres effekter.
”UV-lys vil give os et stærkt kort i efterforskningen, når vi kan fastslå, hvor en given effekt, som vi beslaglægger, stammer fra – men det forudsætter naturligvis, at borgerne tager mærkningen til sig og rent faktisk påfører det deres ejendele”, siger Anders Uhrskov.