En betjent, der arbejder på alarmcentralen på politigården i Aalborg, retter nu kritik mod sin egen arbejdsplads. Han mener, at forholdene har kostet menneskeliv, blandt andet fordi der ikke er en fast bemanding på to mand på alarmcentralen. Ifølge betjenten er medarbejderne på alarmcentralen dybt frustrerede, og især er de vrede over, at en ledende medarbejder offentligt har placeret skylden for en disponeringsfejl hos medarbejderne.
Kordegn Knud Jensen ringede onsdag to gange til alarmcentralen, fordi han ville have hjælp til en beruset kvinde. Alarmcentralen sendte imidlertid hverken en ambulance eller en patruljevogn, og to timer senere – efter at kvinden var kommet hjem – døde hun i sin seng. “Foreløbig vurderer jeg, at der er tale om en fejlvurdering. Især da anmelderen ringer anden gang, mener jeg, at der er tale om en skærpende omstændighed”, sagde politiinspektør Stig Lundbo onsdag til Nordjyske om episoden.
“Vi er dybt frustrerede, og jeg kan ikke bare se på, at Stig Lundbo skyder to kolleger ned for åbent tæppe”, siger den anonyme betjent med henvisning til situationen i onsdags.
Politiet afviser kritik
Chefpolitiinspektør Jørn Aabye afviser på det kraftigste, at der er en sammenhæng mellem forholdene på alarmcentralen og så det tragiske dødsfald. Han afviser ligeledes i store træk de kritikpunkter, som betjenten står frem med. “Vi er bekendt med, at en enkelt ansat såvel skriftligt som mundtligt har tilkendegivet kritik. Synspunkter, som han i nogle tilfælde står alene med, men han har også kun været dernede (på alarmcentralen, red.) i få måneder”, siger Jørn Aabye til Nordjyske Den anonyme betjent, som har udtalt sig til avisen, er ikke identisk med den person, der har luftet kritik af forholdene internt hos Nordjyllands Politi.
Om den konkrete kritik fra betjenten fortæller Jørn Aabye, at den har været forelagt vagtcentrallederen, som har afvist en række af kritikpunkterne. “I øvrigt i lighed med flere af kollegerne”, siger Jørn Aabye og påpeger, at den pågældende betjent blot har nogle få måneders erfaring på vagtcentralen, der både dækker alarmcentralen og den øvrige politimæssige disponering.
Betjenten mener blandt andet, at hvis bemandingen på alarmcentralen konstant var to betjente, så kunne onsdagens dødsfald være undgået. Jørn Aabye afviser sammenhængen, men til gengæld er der flere faste folk på vej. “Efter at have kigget på bemandingen igennem et stykke tid, så er vi kommet frem til, at vi omkring 1. oktober besætter vi yderligere nogle stillinger”, fortæller Aabye. Den såkaldte kasinomodel, hvor betjentene netop kommer rundt og udfører alle funktioner, er et gode for betjentene og ikke det modsatte, mener chefpolitiinspektøren.
Afviste at rykke ud til selvmordsforsøg
Ud over episoden i onsdag er alarmcentralen i Aalborg også blevet kritiseret for ikke at sende en ambulance til et selvmordsforsøg. Denne episode fandt sted fredag i sidste uge, hvor taxachauffør Jimmy Gade havde en kunde, der i en fart skulle til Aalborg Øst. “Hun var i telefonisk kontakt med en veninde, og jeg kan høre, at der er tale om en situation, hvor hun har drukket og taget en masse piller”, fortæller Jimmy Gade. Han gav den gas igennem byen, og gik så med kunden ind i lejligheden. “På gulvet ligger en pige og der er en del blod. Hun har skåret sig i achillessenen, og på bordet står tomme pilleglas og vinflasker. Jeg kan godt se, at det er meget alvorligt, så jeg går ud for at ringe efter en ambulance”, siger den 28-årige kommende familiefar til Nordjyske.
Det var imidlertid ikke just et opkald, der gik som han havde forventet. “Han siger til mig, at han ikke vil sende en ambulance ud, fordi det ikke er alvorligt nok og da han ikke vil forklare, hvorfor den ikke er det, lægger jeg røret på”, fortæller Jimmy Gade tydeligt oprevet. Han besluttede sig for selv at køre den selvmordstruede kvinde ind på skadestuen. “Jeg binder et håndklæde stramt om hendes læg og støtter hende hele vejen ud til bilen, for hun kan ikke rigtig holde balancen”, husker taxachaufføren. I løbet af turen blev hun klart svagere, og hun var ved at falde flere gange lige uden for skadestuen.
Jimmy Gade er glad for, at personalet på skadestuen reagerede hurtigt og fik ud af kvinden, hvad hun havde indtaget af piller. “Det viser sig at være omkring 100, og de var rimelig stærke”, fortæller Jimmy Gade, som herefter satte sig ud i sin taxa. “Jeg følte en form for vrede, en aggression. Man ringer jo ikke til alarmcentralen for sjov”. Jimmy Gade tog senere op på skadestuen for at høre, hvordan kvinden havde det. “De havde heldigvis fået stabiliseret hende, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der var sket, hvis jeg ikke havde reageret”, siger Jimmy Gade.