Kritik: Brandvæsen undlod at anvende pumpekapacitet under skybrud

I sidste weekend blev hovedstaden ramt af et voldsomt skybrud, der pressede de lokale beredskaber. Men samtidig med, at veje og stationer stod under vand, holdt Beredskabsstyrelsens køretøjer med kraftige pumper klar – uden at blive anvendt. Der gik f.eks. tre timer, inden Københavns Brandvæsen gjorde brug af pumper, der var hentet fra Haderslev.

Det er Centralforeningen for Stampersonels blad, CS-Bladet, som beskriver tidsforløbet under pumpeindsatserne sidste søndag. Og ifølge bladet stod pumpekapacitet på over 60.000 l./min. ubrugt hen i mange timer.

Københavns Brandvæsen valgte at tilkalde Beredskabsstyrelsen kl. 4 søndag morgen. Efter 20 minutter var de første køretøjer med pumper på vej fra Beredskabsstyrelsen Sjælland i Næstved, og styrelsen valgte søndag morgen også at sende pumper fra Jylland til hovedstaden. Men selv om oversvømmelser skabte store problemer for trafikken, blev Beredskabsstyrelsens pumper ikke indsat før efter flere timer.

Ifølge CS-Bladet ankom pumperne fra Beredskabsstyrelsen Sydjylland i Haderslev til København kl. 10.40. Men først kl. 13.41 blev de kraftige pumper indsat på den oversvømmede metrostation i Sundby. Pumperne fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning ankom kl. 13.40, men fik ikke anvist et indsatssted af Københavns Brandvæsens indsatsleder. Først kl. 15.45 blev de indsat på Lyngbyvej. I alt var der ubrugt pumpekapacitet på 68.000 l./min.

Beredskabsstyrelsen: Brandvæsen kendte vores ressourcer

Beredskabsstyrelsen bekræfter, at tidsangivelserne er korrekte, men styrelsen vil ikke kommentere indsatsledelsens dispositioner. ”Den normale procedure er, at der går få minutter fra vi er fremme, til vi bliver sat i gang med at arbejde. Jeg kan kun sige, at vi havde nogle pumper med, som aldrig blev indsat, og at Københavns Brandvæsen var bekendt med de ressourcer, vi havde stillet til rådighed”, siger chefen for Nationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Peter Kragh.

Københavns Brandvæsen afviser imidlertid, at man nølede med at bruge Beredskabsstyrelsens pumpekapacitet. ”Nej, naturligvis ikke. Tværtimod var en af de første prioriteter at tilkalde Beredskabsstyrelsen med ekstra pumpekapacitet”, siger operationschef Peter Westh Christensen, Københavns Brandvæsen, til CS-Bladet.

Frygter sammenhæng med strukturdebat

Formanden for Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen, undrer sig over den manglende anvendelse af Beredskabsstyrelsen. Han henviser til, at der netop nu er overvejelser om arbejdsdelingen mellem det kommunale og statslige beredskab.

”Man kunne få opfattelsen, at Københavns Brandvæsen ikke har ønsket at benytte den fulde kapacitet. Jeg håber ikke, at dette er udtryk for, at en pinlig og uværdig kamp mellem staten og kommunen er gået ud over Københavns borgere”, siger Jesper K. Hansen.

Annonce