Risikobaseret dimensionering
Brandfolk er stærkt bekymrede over udsigt til stor nedskæring
Brandstationen i Brønderslev står til at blive skåret kraftigt ned i forbindelse med en ny risikobaseret dimensionering hos Nordjyllands Beredskab. Hvis planerne gennemføres, mister stationen et slukningstog samt stationens stigevogn, og vagtberedskabet reduceres fra 12 til seks mand. Brandfolkene frygter, at det kan koste liv.
Stor ekstraregning på vej for nordsjællandsk brandslukning
Efter flere år med ledelsesmæssig turbulens har økonomistyringen tilsyneladende sejlet, og der mangler nu 6,5 mio. kr. på budgettet, hvis Frederiksborg Brand & Redning skal kunne leve op til den risikobaserede dimensionering. Det vurderer den lokale beredskabskommission, som samtidig slår fast, at det på kort sigt ikke vil være forsvarligt at finde pengene ved at ændre dimensioneringen.
Fynsk bekymring over udsigt til centralisering af indsatsledervagter
Udsigten til en mulig centralisering af indsatsledervagterne, så tre indsatsledere skal dække Fyn, har givet bekymring i flere fynske kommuner. I Svendborg Kommune mislykkedes et forsøg på at afvise planerne på forhånd, men kommunen vil nu evaluere de første fem år med det fælleskommunale Beredskab Fyn for at se, om de forventede stordriftsfordele er opnået.
Brandvæsen vil holde risikobaseret dimensionering hemmelig for borgerne
Som det eneste brandvæsen i landet vil Roskilde Brandvæsen fremover holde planen for risikobaseret dimensionering hemmelig for kommunens borgere. Brandvæsenet ønsker, at borgerne kun skal orienteres om, hvad brandvæsenets serviceniveau bliver. De analyser, der ligger bag, skal borgerne derimod ikke have adgang til. Det skyldes ifølge brandvæsenet ”det nuværende trusselsbillede”.
Undersøgelse af beredskabernes dimensionering er startet
Konsulentfirmaet Implement Consulting Group har fået opgaven med at undersøge de kommunale beredskabers robusthed og dimensionering. Undersøgelsen er et led i udmøntningen af den politiske aftale på forsvarsområdet, der blev indgået sidste år. Alle de kommunale beredskaber bliver inddraget i undersøgelsen.
Nordsjællandske kommuner skal betale ekstra for at opretholde beredskab
Frederiksborg Brand & Redning præsenterer snart en ny dimensioneringsplan, og her vil udgangspunktet være et beredskab, der er beredskabsfagligt forsvarligt – men som ledelsen også selv betegner som et ”minimumsberedskab”. Hvis de seks ejerkommuner vil opretholde et bedre beredskab, så må de betale for det gennem tilkøb. Samtidig skal der spares 900.000 kr. om året.
Beredskabskommission godkender sydvestjysk dimensioneringsplan
Den nye dimensioneringsplan for Sydvestjysk Brandvæsen er nu blevet godkendt af den fælleskommunale beredskabskommission. Planen gælder for perioden 2019-2021, og den har af Beredskabsstyrelsen fået bedømmelsen ”robust” og ”udviklingsorienteret”. Planen indebærer blandt andet en større udskiftning af materiellet, men også reduceret bemanding på to brandstationer.
To sydvestjyske brandstationer får reduceret bemandingen
Sydvestjysk Brandvæsen har nu udarbejdet den første risikobaseret dimensionering for det fælleskommunale brandvæsen, der dækker kommunerne Esbjerg, Varde og Fanø. I det store og hele videreføres det operative beredskab uændret, men brandstationerne i Varde og Bramming får dog reduceret bemanding fra 1+7 til 1+5, som dermed vil gælde for alle brandvæsenets stationer.
Minister efter kritik fra brandfolk: Det statslige beredskab er blevet styrket
Dimensionering, økonomi og serviceniveau for de kommunale beredskaber er kommunernes eget ansvar. Det slår forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fast, efter at der blandt brandfolk har været kritik af nedskæringer hos beredskaberne. Forsvarsministeren henviser samtidig til, at Beredskabsstyrelsen styrkes med ca. 125 ekstra værnepligtige og ekstra materiel.