Brandvæsen

Styrelse: Livreddende indsats må godt ske i risikoområder med en aktiv gerningsmand

Retningslinjerne for indsatsledelse giver mulighed for, at der indledes en livreddende indsats i et risikoområde, hvor der f.eks. er sket et terrorangreb, selv om området endnu ikke er erklæret risikofrit for brand- og redningsfolk. Forudsætningen er dog, at det som udgangspunkt kun sker i de dele af området, hvor der ikke er direkte kontakt med gerningsmænd. Det fastslår Beredskabsstyrelsen.

Brandvæsen

Ny udgave af retningslinjerne for indsatsledelse

Beredskabsstyrelsen har udsendt en ny udgave af Retningslinjer for Indsatsledelse. Den nye udgave indeholder bl.a. nye afsnit om varslingssystemet S!RENEN, om havmiljøberedskab, humanitær eftersøgning, oprettelse af evakuerings- og pårørendecenter m.m. Der er også et revideret afsnit om sikkerhedshændelser”.

Brandvæsen

Slut med indsatsledervagt på Langeland

Fra næste år vil der ikke længere være indsatsledere på vagt på Langeland. Det er Langeland Kommune, som har valgt at spare ordningen væk, og dermed skal øen fremover dækkes af Beredskab Fyns almindelige indsatsledervagt med base i Svendborg-området. Det giver en besparelse på omkring 0,6 mio. kr. og medfører, at tre deltidsansatte indsatsledere må opsiges.

Brandvæsen

Holdledere på fast vagt skal anvendes ved mandskabsmangel

Det bliver ikke længere indsatsledere, som skal dække ind, når der akut mangler holdledere hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning. I stedet vil man i dagtimerne forsøge at dække vagterne med fuldtidsmandskab, der skal arbejde fra brandstationen. Når det ikke er muligt – og resten af døgnet – vil man søge at hyre deltidsholdledere ind til fast vagt på stationen. Kun hvis det heller ikke er muligt, anvendes indsatsledere.

Brandvæsen

Ny udgave af retningslinjer for indsatsledelse

Beredskabsstyrelsens retningslinjer for indsatsledelse er udkommet i en opdateret version, som afløser de hidtil gældende retningslinjer fra 2013. Blandt ændringerne er nye betegnelser for indsatslederne, hvor der er kommet nye og mere enslydende betegnelser for lederne fra de tre overordnede beredskaber – politiet, redningsberedskabet og sundhedsberedskabet.

Brandvæsen

Brugte indsatsledervogn under kommunal valgkamp

En indsatsleder fra Midt- og Sydsjællands Brand & Redning brugte under sidste års kommunale valgkamp beredskabets indsatsledervogn, da han uddelte valgmateriale. Det har fået beredskabet til at indskærpe, at indsatsledervognene ikke må anvendes i forbindelse med politisk agitation. Men indsatslederne må fortsat godt bruge tjenestevognene ”i det omfang, det er nødvendigt for at leve sit liv”.

Brandvæsen

Ny efteruddannelse styrker indsatsledere

Beredskabsstyrelsen justerer nu på efteruddannelsen af indsatsledere, så der blandt andet indføres 24 timers obligatorisk videreuddannelse hvert tredje år. Samlet set reduceres antallet af timer, som indsatslederne skal anvende på efteruddannelse, men ifølge Beredskabsstyrelsen er målet er at styrke indsatsledernes beredskabsfaglige og ledelsesmæssige kompetencer.

Brandvæsen

Borgmester bakker op om brandfolk efter kritik

Indsatslederens opgave er at skabe overblik, så førsteindsatsen fra de ankomne redningsfolk kan indsættes effektivt og redningsindsatsen lykkes. Det siger Slagelses borgmester, Sten Knuth, efter at et byrådsmedlem har kritiseret indsatsen ved en drukneulykke i Korsør Havn. Byrådsmedlemmet undrer sig over, at indsatslederen ikke selv iværksatte redningsforsøg.