Præhospital

Turne med bus skal skaffe flere hjerteløbere

I de kommende uger vil en ”Sammen redder vi liv”-bus turnere rundt i landet og besøge udvalgte uddannelsesinstitutioner og grundejerforeninger for at give de studerende og medlemmer af grundejerforeningerne en introduktion til hjertelungeredning samt opfordre dem til at blive hjerteløbere. Det er led i et nyt initiativ fra Sundhedsstyrelsen og TrygFonden.

Præhospital

Vil lave forsøgsordning med grønt blink til frivillige

Transportministeren vil lave en forsøgsordning, hvor frivillige, der kører afsted for at redde liv, kan udstyre deres biler med et grønt blink. Blinket skal dog ikke give særlig rettigheder i trafikken, men alene sende et signal om, at bilisten har en livsvigtig opgave. Man skal selv kunne indkøbe blinket uden at få en særlig tilladelse.

Præhospital

Region nedlægger ordning med 112-førstehjælpere

Region Midtjylland har besluttet at nedlægge regionens ordning med 112-førstehjælpere. Ordningen har ca. 330 tilmeldte førstehjælpere, som rykker ud til hjertestop. Men siden 2018 har regionen i stedet satset på TrygFondens hjerteløber-ordning, som nu har 33.000 tilmeldte borgere i regionen. Derfor afvikles alle 112-førstehjælper-ordninger nu.

Præhospital

Forskel i ambulancernes responstid påvirker ikke overlevelse ved hjertestop

Selv om der er stor forskel på ambulancernes responstid i henholdsvis tyndtbefolkede og tætbefolkede områder, så kan disse forskelle ikke aflæses i statistikken for overlevelse efter hjertestop. Det viser en ny undersøgelse fra forskerne bag Dansk Hjertestopregister. En væsentlig forklaring er formentlig, at der ved 80 pct. af hjertestoppene ydes førstehjælp, inden ambulancen når frem.

Præhospital

Større udkaldsradius for hjerteløbere har givet bedre fremmøde

I maj blev udkaldsradiussen for hjerteløberne øget fra 1,8 km. til 5 km. i hele Danmark. Dermed tages der højde for, at hjerteløberne i praksis ofte kører i bil – og altså ikke løber frem til patienten. Ændringen lader til at have været en succes i Region Syddanmark, hvor andelen af udkald, hvor der møder en hjerteløber frem, er steget fra 76-90 pct. til 95-99 pct.

Præhospital

Syddanske hjerteløbere alarmeres tre gange om dagen

Region Syddanmark har nu været med i den landsdækkende Hjerteløber-ordning i ét år, og der er 16.122 borgere, som er klar til at smide, hvad de har i hænderne, når hjerteløber-app’en på deres telefon begynder at bippe. Knap tre gange om dagen har regionens AMK-vagtcentral alarmeret hjerteløbere for at hjælpe en syddansker i nød.

Præhospital

Hjerteløbere får større udkaldsradius

De frivillige hjerteløbere kan fremover forvente at få flere udkald. Den landsdækkende Hjerteløber-ordning udvider nemlig den radius, som frivillige hjerteløbere kan blive alarmeret i, hvis nogen får hjertestop i nærheden. Hidtil har man alarmeret hjerteløbere i en radius af 1,8 kilometer fra personen med hjertestop. Fremover udvides det til 5 kilometer.

Præhospital

Tilslutning til hjerteløberordning har givet kæmpe stigning i udkald

Efter at Region Nordjylland for godt et år siden blev tilsluttet den landsdækkende hjerteløber-ordning, er andelen at udkald, hvor det er muligt at alarmere frivillige til hjertestop, steget fra 39 pct. til 90 pct. Det viser en evaluering, som også konkluderer, at regionens tre frivilligordninger godt kan sameksistere, men at de mange frivillige, der kaldes ud, godt kan give problemer med plads til ambulancen.