Brandvæsen

Forskningsprojekt: Spontane frivillige er vigtige ved ulykker og katastrofer

Et nyt forskningsprojekt understreger vigtigheden af at kunne trække på spontane frivillige i beredskabsfaglige indsatser. Det kan f.eks. være i forbindelse med oversvømmelser, hvor der skal bygges sandsækkediger eller ryddes op og repareres efter hændelsen. Det kan også være nabohjælp med indkøb eller andet, som vi så det i forbindelse med corona-nedlukningerne. Det er situationer, hvor borgerne handler for at hjælpe sig selv og for at hjælpe andre borgere.

Google Maps
Brandvæsen

Debat: Frivilligt beredskab smides på porten ved flytning til ny brandstation

De seneste år har de frivillige i Koldings beredskab haft base på Falcks brandstation i Kolding. Men når brandstationen i 2025 flytter til nyopførte faciliteter, så har Kolding Kommune sparet pladsen til de frivillige væk. For de ca. 100 frivillige er det et stort problem, at de ikke bliver en del af brandstationen, skriver Marianne Kjær fra Beredskabsforbundet i dette debatindlæg.

Brandvæsen

Beredskabet deltager også i ”Uniform på jobbet-dag”

Den 27. september 2023 gennemføres Danmarks første ”Uniform på jobbet-dag”, hvor frivillige kan bære deres uniform på arbejdet. I første omgang var det meningen, at arrangementet kun skulle omfatte frivillige og reservepersonel i Forsvaret, Hjemmeværnet og Kystredningstjenesten. Men nu er der også åbnet op for, at deltidsansatte brandfolk og frivillige i beredskabet kan deltage.

Brandvæsen

Usædvanligt jubilæum: 60 år i beredskabet

Fredag kunne den 76-årige Carsten Lind Olsen fejre et meget usædvanligt jubilæum: Hele 60 år som frivillig i Nordsjællands Brandvæsen. På sin 16-års fødselsdag meldte han sig ind i det daværende Civilforsvar. Efter de mange år er fysikken dog ikke, hvad den har været. Men han nyder fortsat at deltage i de sociale aktiviteter med frivilligenheden, og han er indimellem med på de frivilliges øvelsesaftener.

Brandvæsen

Debat: Vi har mere brug for borgerinddragelse end beskyttelsesrum

Katastrofeforebyggelse er et demokratisk projekt, fordi intet samfund kan opretholde et fuldt professionaliseret beredskab til indsættelse ved katastrofer. Så der bør være fokus på at styrke beredskabets evne til at række mere ud til borgerne. Det er langt vigtigere end at etablere beskyttelsesrum, skriver Laurits Rauer Nielsen, der er lektor ved Katastrofe- og risikomanageruddannelsen, i dette debatindlæg.

Brandvæsen

Bestyrelsesformand: De frivillige gør en forskel

De hjælper, når oversvømmelser truer, når der skal reddes værdier ud af brændende bygninger, og når de hårdtarbejdende brandfolk skal have vand og mad under langvarige indsatser. Frivilligenheden i Hovedstadens Beredskab gør en kæmpe forskel – både for borgere og for det operative beredskab. Det fortæller formanden for beredskabets bestyrelse, overborgmester Frank Jensen.