Præhospital

Udvalgsformand efter udskældt udtalelse: En finke der røg af panden

Det var en finke, der røg af panden. Det fortæller formanden for Region Syddanmarks præhospitale udvalg, Thyge Nielsen, efter at der i weekenden har været stor debat om et interview med udvalgsformanden. I interviewet forsvarede Thyge Nielsen BIOS’ midlertidige nedlæggelser af paramedicinerbemandede akutbiler ved at sige, at ”akutbilen groft sagt ikke kan lave andet end førstehjælp”.

Præhospital

Debat: Uddannelse er og bliver vejen frem

I forrige uge gennemførte Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg en stor høring om den præhospitale indsats. Høringen handlede bl.a. om en styrkelse af ambulancereddernes uddannelse, men hvorfor er der behov for en stor høring, når det burde være klart, at uddannelse er vejen frem, spørger formanden for Dansk Ambulanceråd i dette debatindlæg.

Præhospital

Starter underskriftsindsamling for en bedre redderuddannelse

Organisationen Dansk Ambulance Råd har startet en underskriftsindsamling for en forbedring af den nuværende ambulanceredderuddannelse. Ifølge Dansk Ambulance Råd skal underskriftsindsamlingen anvendes til at vise politikerne på Christiansborg og i regionerne, hvor stor tilslutning der er til, at uddannelsens indhold forbedres og at uddannelsens varighed ændres, så der bliver tale om en samlet videregående uddannelse.

Præhospital

Debat: Problemer med akutlægehelikopter understreger værdien af paramedicinere

Tidligere på måneden betød problemer med hviletidsbestemmelserne, at akutlægehelikopteren fra Karup ikke kunne rykke ud til en tragisk drukneulykke i Farsø. Men der blev ydet en vigtig indsats af den lokale paramedicinerenhed, og det understregede igen vigtigheden af, at der anvendes paramedicinere i det danske akutberedskab – frem for dyre lægeenheder. Det skriver formanden for Dansk Ambulance Råd, Kenneth Lübcke, i dette indlæg.

Præhospital

Debat: Bedre uddannelse til reddere er stærkt påkrævet

Uddannelserne som ambulanceassistent og ambulancebehandler skal lægges sammen, og den nye uddannelse vil med fordel kunne være på professionsbachelor-niveau. Det vil nemlig give den enkelte redder langt flere muligheder – f.eks. merit på andre uddannelser. Samtidig bør paramedicineruddannelsen ændres til en specialuddannelse som det kender fra specialsygeplejerskeuddannelserne. Det skriver formanden for Dansk Ambulance Råd, Kenneth Lübcke, i dette debatindlæg.

Præhospital

Skuffelse over ny præhospitalbekendtgørelse

Den nye præhospitalbekendtgørelse, der træder i kraft ved årsskiftet, har overraskende vist sig at være status quo i forhold til ambulancereddernes kompetencer. Både Dansk Ambulance Råd og Reddernes Landsklub er ærgerlige over, at Sundhedsministeriet i al stilhed har opgivet et planlagt kompetenceløft.

Præhospital

Ambulancefolk: Akutlægebilers ledelse er populistisk

Ledelsen af akutlægebilerne i København er populistisk, når den i de seneste uger gentagne gange har fremhævet akutlægebilernes succes ved genoplivning af patienter med hjertestop uden at nævne den indsats, som er ydet af primærambulancerne inden akutlægebilernes ankomst. Det mener Dansk Ambulance Råd (DAR), som er interesseorganisation for de danske ambulancefolk. DAR mere end antyder, at der er tale om lobbyarbejde fra lægernes side i forbindelse med debatten om akutlægebilernes fremtid i Region Hovedstaden.

Præhospital

Reddere er skeptiske overfor lægehelikoptere

Reddernes Landsklub og Dansk Ambulance Råd har i fællesskab udarbejdet et notat om nogle af konsekvenserne ved indførelse af lægebemandede helikoptere i Danmark. Ifølge notatet er det ikke sikkert, at et system med lægehelikoptere vil blive en ubetinget succes, og de to organisationer anbefaler, at man gennemfører et grundigt udredningsarbejde før beslutningen om at indføre lægehelikoptere træffes.