Branduddannelse
Smartere brandslukning ødelægger langt mindre
Nye skånsomme og effektive slukningsmetoder kan blive til stor glæde for skadelidte borgere – og for forsikringsselskaberne. Brandfolk kan nemlig bekæmpe en brand, så det går mindre ud over værdierne på brandstedet. Det er ideen bag nyudviklet undervisningsmateriale til brandfolk i brug af skånsomme slukningsmetoder.
Beredskabsstyrelsen etablerer ny sergentskole og officersskole
Beredskabsstyrelsen styrker uddannelsen af sit uniformerede personel. Det sker gennem en samarbejdsaftale med Forsvarsakademiet samt ved etableringen af en ny sergentskole og en ny officersskole. Det skal samlet sikre et løft af uddannelsen af uniformeret personel i Beredskabsstyrelsen og i sidste ende sikre en bedre opgaveløsning.
Ny udgivelse samler viden om rumbrandes forløb
I publikationen ”Brandforløb”, som netop er udgivet af Beredskabsstyrelsen, præsenteres såvel den basale teori som den nyeste viden om, hvordan en rumbrand forløber. Over godt 100 sider gennemgår udgivelsen grundlæggende forbrændingsteori, beskriver udviklingsfaserne i en typisk rumbrand og sætter fokus på en række særlige omstændigheder, der kan påvirke og komplicere brandforløbet.
To udenlandske ambulancereddere ville arbejde i Danmark
I 2011 var der to ambulancereddere med udenlandske uddannelser, der ønskede at arbejde i den danske ambulancetjeneste. Sundhedsstyrelsen, der behandler ansøgninger om anerkendelse af udenlandske ambulanceuddannelser, gav den ene ansøger fuld adgang til udøvelse af erhvervet, mens den anden ansøger fik en betinget godkendelse af uddannelsen. Antallet af ansøgninger er faldet mærkbart siden 2010, hvor ni udenlandske ambulancereddere søgte om godkendelse.
Brandvæsenerne skal nu betale fuld pris for kurser hos Beredskabsstyrelsen
Hidtil har landets brandvæsener kun betalt for indkvartering og forplejning, når medarbejderne deltog i kurser hos Beredskabsstyrelsen. Men fra i dag stiger prisen mærkbart, da brandvæsenerne nu også skal betale for selve undervisningsdelen, hvis der er tale om ikke-obligatoriske kurser. Prisstigningerne er en følge af den politiske aftale om beredskabet i 2012.
Dobbelt så mange vil gerne uddannes som katastrofe- og risikomanager
Søgningen til den kun to år gamle uddannelse som katastrofe- og risikomanager er steget voldsomt i år, hvor omkring dobbelt så mange som i 2011 har søgt ind på uddannelsen under kvote 2. I alt har 150 personer søgt uddannelsen som deres førsteprioritet, mens det tilsvarende tal i 2011 var 75. I alt har uddannelsen fået 202 ansøgninger mod 98 i 2011.
Slut med beredskabsuddannelser på Bernstorff Slot
Mandag var F-dag på Bernstorff Slot. F for flyttedag, farvel til slottet og første skridt hen imod fremtidens beredskabsuddannelser. I baggrunden stod flyttekasserne klar til at blive pakket og sendt videre, men først skulle den sidste officielle dag for Beredskabsstyrelsens – og redningsberedskabets – uddannelser og kurser på Bernstorff Slot markeres.
To af beredskabets skoler truet af nedlæggelse
Beredskabets to skoler ved København skal nedlægges og uddannelsen af indsatsledere samles i Sønderjylland. Samtidig skal forsvaret og Hjemmeværnet overtage lederuddannelserne i det civile redningsberedskab. Det fremgår ifølge Berlingske Tidende af regeringens udspil til nyt fire-årigt beredskabsforlig. Hvis regeringens udspil bliver en realitet, så bliver skolechef Bjarne Kjems’ job nedlagt – kort tid efter, at forsvarsministeren blev kritiseret af ombudsmanden for at have givet Bjarne Kjems en næse for kritik af regeringens beredskabspolitik.
Statstilskud til branduddannelse er i strid med loven
Det er ikke forenelig med de intentioner, der ligger til grund for statens tilskud til uddannelse af frivillige i kommunerne, hvis Hørsholm Kommune giver kommende brandfolk proforma-status af frivillige og dermed opnår statstilskud til deres brandmandsuddannelse. Det skriver forsvarsminister Søren Gade i et svar til Folketingets Kommunaludvalg, der har taget sagen op.