Brandvæsen

Nytårsdøgnet er årets travleste for brandvæsenet: Fem gode råd hjælper på brandsikkerheden

Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at slukke ildebrande 451 gange, hvilket er mere end fire gange det normale på et døgn. Men mange af de opståede brande nytårsaften kan man selv medvirke til at undgå eller begrænse, hvis man følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber.

Brandvæsen

24 brandgode juleråd

For de fleste mennesker er julemåneden den travleste periode i årets løb – og det gælder også for brandfolkene ved landets brandvæsener. I forhold til en gennemsnitsmåned har brandvæsenerne omkring en tredjedel flere udrykninger i december. De mange ekstra brandudrykninger skyldes først og fremmest uheld og uforsigtighed i forbindelse med levende lys. Men vi har samlet 24 brandgode juleråd, som kan sikre en god og brandsikker jul – uden ubehagelige ulykker.

Brandvæsen

Brandskader er blevet dobbelt så dyre

Antallet af brande er faldet, men gennemsnitserstatningen efter brand er fordoblet de seneste 10 år. Udviklingen er blevet forstærket af høj inflation, der har sat sine spor i erstatningsstørrelserne. Materialer til genopbygning er blevet dyrere, håndværkere er blevet dyrere, og indbo er blevet dyrere at erstatte. I dag koster en gennemsnitlig brand 87.000 kr. i erstatning.

Brandvæsen

Ny vejledning om brandsikring af større oplag af litiumionbatterier

I takt med en stigende anvendelse af litiumionbatterier er der opstået en øget efterspørgsel på information om brandsikring af batteritypen ved større oplag og anlæg. En ny vejledning fra Beredskabsstyrelsen sætter fokus på, hvornår litiumionbatterier i større oplag og i større energilagringsenheder, de såkaldte BESS (Battery Energy Storage Systems), skal betragtes som et brandfarligt oplag.

Brandvæsen

Brandskader sætter ærgerlig rekord

Antallet af brande har været faldende de senere år. Til gengæld koster en gennemsnitsbrand nu 77.000 kr. Det er næsten en fordobling på 10 år. I 2012 kostede en brand nemlig i gennemsnit 38.000 kr. Men nye tal viser, at i 2021 var prisen vokset til de 77.000 kr. i erstatning fra forsikringsselskabet. Erstatninger efter storbrande er endvidere på det højeste niveau siden 2009. 

Brandvæsen

Flere brandsårsulykker med bioethanol

Biopejsen ser hyggelig ud og varmer dejligt på en kold vinterdag. Men vær forsigtig, når du bruger den eller andre varmekilder, som tændes med brandfarlige væsker. Sådan lyder opfordringen fra Rigshospitalets brandsårslæger. På Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling har man nemlig oplevet en markant stigning i indlæggelser som følge af ulykker med bioethanol og biopejse.

Brandvæsen

Tjekkede røgalarmer i seks byer

I weekenden besøgte RøgalarmPatruljen beboere i Brøndby, Roskilde, Nakskov, Aakirkeby, Horsens og Frøstrup for at tjekke røgalarmer. Havde beboerne ingen røgalarm, tilbød patruljen at sætte en ny røgalarm op gratis, og trængte røgalarmerne blot til nye batterier, klarede patruljen også det. Baggrunden er et samarbejde mellem BrandBevægelsen, TrygFonden og de lokale beredskaber – og med bistand fra spejdere og brandkadetter.