Vil videreføre ulovlig ordning, der giver langsommere brandudrykninger

Der er ikke tvivl om, at ordningen er ulovlig. Der er heller ikke tvivl om, at den giver langsommere brandudrykninger. Alligevel har ejerkommunerne bag Frederiksborg Brand & Redning besluttet at fortsætte ordningen. Det drejer sig om brandslukningen i dele af Furesø og Egedal kommuner, hvor udrykningen ikke længere afsendes fra nærmeste brandstation. Dermed forsinkes hjælpen med op mod 8 minutter.

De seneste år har naboberedskaberne Frederiksborg Brand & Redning og Beredskab Øst ligget i åben strid.

Striden handler om de dele af Frederiksborg Brand & Rednings dækningsområde, hvor brandkøretøjerne fra Beredskab Østs station i Ballerup kan nå væsentligt hurtigere frem end brandkøretøjerne fra Frederiksborg Brand & Rednings egne stationer. Derfor er områderne siden 1960’erne blevet dækket fra Ballerup.

Det er spørgsmålet om betaling, der skiller de to naboberedskaber. Sagt lidt forenklet mener Beredskab Øst, at naboerne i Frederiksborg Brand & Redning skal betale en væsentlig del af omkostningerne til brandstationen i Ballerup, når den også dækker dele af Furesø og Egedal kommuner i Frederiksborg Brand & Rednings område. Omvendt ønsker et økonomisk presset Frederiksborg Brand & Redning ikke at betale for et dyrt 1-minutsberedskab i Ballerup, som Beredskab Øst fortsat ville skulle opretholde, selv om stationen ikke dækkede Furesø og Egedal.

Opsagde brandslukningsaftale

Da det ikke lykkedes for de to beredskaber at blive enige om en ny aftale, opsagde Frederiksborg Brand & Redning kontrakten med Beredskab Øst i forhold til dækning i Furesø Kommune, så hele kommunen siden januar 2024 er blevet dækket fra Frederiksborg Brand & Rednings station i Farum.

Problemet er bare, at den ordning er ulovlig.

Det følger nemlig af bekendtgørelsen om risikobaseret dimensionering af det kommunale redningsberedskab, at landets kommunalbestyrelser har pligt til at sikre, at der altid indsættes nærmeste relevante udrykningsenhed med de rette kompetencer og materiel, uafhængigt af kommunegrænser og grænser for de fælleskommunale beredskaber. Det kaldes også fri disponering – altså at der altid skal disponeres sådan, at nærmeste enhed afsendes, når der er melding om brand.

Ballerup vil kunne være hurtigst fremme

Det er altså et krav i lovgivningen, at hvis brandstationen i Ballerup kan nå hurtigst frem til et brandsted, så er det Ballerup, som skal rykke ud. Og i Hareskovby, Jonstrup og det sydlige Værløse i Furesø Kommune er det utvivlsomt brandstationen i Ballerup, som kan nå hurtigst frem. Faktisk viser en analyse, som er gennemført af tilsynsmyndigheden på området – Beredskabsstyrelsen – at hjælpen fra Ballerup vil være fremme op til 7½ minut hurtigere end hjælpen fra Farum.

I analysen har Beredskabsstyrelsen udvalgt fire repræsentative udrykninger fra stationen i Ballerup (Beredskab Øst) i 2023 og fire repræsentative udrykninger fra stationen i Farum (Frederiksborg Brand & Redning) i 2024 i den pågældende del af Frederiksborg Brand & Rednings dækningsområde.

”St. Ballerup havde i alle de fremfundne og sammenlignelige tilfælde kortere responstid (op til godt 7½ minut kortere) end en førsteudrykning fra Frederiksborg Brand & Redning, st. Farum. I et enkelt direkte sammenligneligt tilfælde (ABA-alarm til samme adresse) er responstiden for Beredskabs Øst således 6 minutter og 42 sekunder, mens responstiden for Frederiksborg Brand & Redning er 14 minutter og 16 sekunder”, skriver Beredskabsstyrelsen i analysen.

Kommunerne har godkendt ordningen

Beredskabsstyrelsen er på baggrund af analysen ikke i tvivl om, at ordningen er ulovlig:

”På baggrund heraf er det Beredskabsstyrelsens vurdering, at Frederiksborg Brand & Redning med den nye, reducerede aftale med Beredskab Øst ikke har sikret, at princippet om fri disponering kan overholdes i den pågældende del af Frederiksborg Brand & Rednings ansvarsområde”, skriver styrelsen i en udtalelse om Frederiksborg Brand & Rednings nye plan for risikobaserede dimensionering, hvor ordningen i Furesø Kommune videreføres uændret.

Ejerkommunerne bag Frederiksborg Brand & Redning er Egedal, Frederikssund, Furesø, Halsnæs og Hillerød kommuner. Alle disse kommuner er repræsenteret i den fælles beredskabskommission, hvor den ulovlige ordning er blevet godkendt.

Udtalelsen fra Beredskabsstyrelsen er desuden blevet fremlagt for byrådene i ejerkommunerne, da de i slutningen af 2024 skulle behandle den nye dimensioneringsplan. Med undtagelse af Hillerød har kommunerne – trods udtalelsen – valgt at godkende dimensioneringsplanen, hvor den ulovlige ordning videreføres.

Ny ændring er formentlig også ulovlig

Udover ændringen i Furesø Kommune har Frederiksborg Brand & Redning også besluttet at ændre kontrakten med Beredskab Øst i forhold til dele af Egedal Kommune – nærmere bestemt Ledøje-Smørum-området.

Her skal Beredskab Øst dog stadig rykke ud, men kun med en sprøjte, der er bemandet med fire brandfolk. De øvrige køretøjer i udrykningen – f.eks. stigevogn eller tankvogn – skal komme fra en af Frederiksborg Brand & Rednings egne stationer. Desuden udvides dækningsområdet for brandstationen i Stenløse med ca. 700 indbyggere, som altså ikke længere skal dækkes fra Ballerup.

Heller ikke den ændring er lovlig, mener Beredskabsstyrelsen:

”Beredskabsstyrelsen vurderer, at man med den indgåede aftale med Beredskab Øst for Ledøje-Smørum-området ikke tilstrækkeligt har sikret, at princippet om fri disponering kan overholdes i den pågældende del af Frederiksborg Brand & Rednings ansvarsområde”, skriver styrelsen i udtalelsen om dimensioneringsplanen.

Styrelse ønsker forhandling om en ny og lovlig aftale

I forhold til ændringen i Furesø Kommune har Beredskabsstyrelsen nu anmodet Frederiksborg Brand & Redning om at genoptage drøftelserne med Beredskab Øst med henblik på at indgå en aftale, som sikrer, at lovgivningens krav vedrørende fri disponering overholdes. ”Beredskabsstyrelsen skal anmode om en status for disse drøftelser senest ved udgangen af marts 2025”, skriver styrelsen.

For ændringen i Egedal Kommune har Beredskabsstyrelsen anmodet Frederiksborg Brand & Redning om en analyse, der understøtter kapacitetsændringen fra station Stenløse, samt en redegørelse for responstiderne i perioden 2020-2023 og de forventede responstider for den samlede førsteudrykning til det pågældende område. ”Analysen vedr. kapacitetsændringen og redegørelsen vedr. responstider i Ledøje-Smørum-området bedes sendt til Beredskabsstyrelsen inden udgangen af marts 2025”, skriver styrelsen.

Det har dog ikke medført en ændret holdning hos den fælles beredskabskommission, som fastholder dimensioneringsplanen. Det sker under henvisning til, at de politisk vedtagne servicemål for udrykningstider fortsat kan overholdes i områderne. Beredskabskommissionen bemærker følgende:

”Kommissionen ønsker fortsat at følge de faktiske responstider tæt i de områder af Furesø, der tidligere blev betjent af Beredskab Øst, og at følge de faktiske responstider tæt i de områder af Egedal, der med RBD25 (dimensioneringsplanen, red.) helt samt delvist hjemtages fra Beredskab Øst. Hvis de faktiske responstider mod forventning ikke lever op til det vedtagne serviceniveau, skal hjemtagelserne revurderes og nye løsninger skal fremlægges for kommissionen snarest og senest i 2. halvår af 2025”.

Annonce