”Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt”. Sådan lyder Murphys lov, og den viste sig i høj grad at være sand, da redningsfolk i sidste uge rykkede ud til en drukneulykke ved Kalundborg. Indsatslederen hos Kalundborg Brand & Redning tilkaldte assistance fra Roskilde Brandvæsens redningsdykkere, men det var ikke muligt at bruge Flyvevåbnets redningshelikopter til at transportere dykkerne til Kalundborg. I stedet kørte de af sted i deres dykkerbil, men den punkterede og kunne ikke fortsætte.
Det var sidste tirsdag, at vagthavende indsatsleder hos Kalundborg Brand & Redning anmodede Roskilde Brandvæsen om dykkerassistance til eftersøgning af en person, som var forsvundet i vandet.
Roskilde Brandvæsens redningsdykkere var på øvelse i en grusgrav nær Roskilde Lufthavn, men de afbrød straks øvelsen og gjorde klar til afgang. SOK blev i mellemtiden alarmeret, så en redningshelikopter kunne transportere dykkerne til Kalundborg, men her opstod det første problem: Helikopteren fra Roskilde var på mission og kunne derfor ikke fungere som transportplatform for dykkertjenesten. Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) i Aarhus valgte i stedet at afsende helikopteren fra Skrydstrup. ”Men det blev vurderet, at det ikke var hensigtsmæssigt at flyve hen over den nødstedte for at hente dykkere i Roskilde”, fortæller beredskabschef Carsten Iversen fra Roskilde Brandvæsen.
Derfor satte Roskilde Brandvæsens dykkerbil kursen mod Kirke Helsinge Strandvej ved Kalundborg for at deltage i eftersøgningen sammen med Kalundborg Brand & Redning og redningshelikopteren fra Skrydstrup. Men her opstod så det næste problem: Umiddelbart efter at den var kommet på motorvejen ved Roskilde punkterede dykkerbilen, og den kunne ikke ved egen kraft køre frem til eftersøgningsstedet. En anden bil blev afsendt fra brandstationen i Roskilde for at bringe dykkerne til Kalundborg, men det forsinkede udrykningen yderligere.
”Dykkerindsats blev det ikke til, da badegæster umiddelbart efter dykkernes ankomst fandt personen drivende i overfladen. Kæden af uheldige omstændigheder har således ikke haft indflydelse på udfaldet, men da det er en af de første opgaver, vi har fået i en anden kommune, ville vi gerne have haft en hurtigere og mere aktiv rolle”, siger Carsten Iversen.
Carsten Iversen opfordrer i øvrigt kollegaerne fra de sjællandske brandvæsener til at benytte sig af dykkertjenesten. Alle kommuner på Sjælland kan nemlig gratis trække på det akutte dykkerberedskab i Roskilde. ”Det styrker moralen med skarpe indsatser – og træner vores folk”, siger beredskabschefen, og tilføjer, at brandvæsenet er i forhandlinger om at kunne bruge private helikoptere i de situationer, hvor redningshelikopteren i Roskilde er optaget.