
Brandvæsnernes rekrutteringsproblemer bliver løst ved at droppe kravet om afgangstiden på 5 minutter. Til gengæld er prisen, at borgerne får senere hjælp, når ulykken er ude, og forsikringsselskaberne vil stå over for større skadesudbetalinger. Det skriver Bjarne Kjems, der er tidligere skolechef i Beredskabsstyrelsen.
Bjarne Kjems er civilingeniør og tidligere mangeårig chef i Beredskabsstyrelsen. I et brev til Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalg kritiserer han beredskabsminister Torsten Schack Pedersens planer om at afskaffe kravene til brandvæsenernes afgangstid.
”Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen udtaler: ’Det er vigtigere for borgeren, hvornår redningsberedskabet ankommer til skadestedet, frem for hvornår redningsberedskabet afgår fra stationen’. Det er en fuldstændig korrekt udtalelse, men det er samtidig en fuldstændig misvisende udtalelse, når sagen handler om, at Torsten Schack Pedersen vil afskaffe kravet om, at brandbilerne skal afgå fra brandstationen inden for 5 minutter. Hvis brandbilerne afgår 2 minutter senere end de 5 minutter, vil brandbilerne nødvendigvis ankomme 2 minutter senere til skadestedet. Det vil gå ud over borgerne, for en brand kan udvikle sig meget voldsomt på 2 minutter”, skriver Bjarne Kjems – og fortsætter:
”Brande og ulykker med personskade udvikler sig hurtigt, og derfor er hurtig hjælp altafgørende. Kommunernes brandvæsner er hurtige. Det skyldes ikke mindst, at der i 55 år har været en regel om, at brandvæsnerne skal forlade brandstationen inden for 5 minutter fra modtagelsen af alarmen. Det er et skrapt krav, da langt de fleste danske brandmænd er deltidsbrandmænd. De sidder ikke på brandstationen og venter på næste alarm. De har et hovederhverv og et privatliv, der skal passes mellem alarmerne. Det betyder, at deltidsbrandmændene skal bo og arbejde inden for en afstand af ca. 4 kilometer fra brandstationen. Brandvæsnerne har altid haft problemer med at finde tilstrækkeligt med deltidsbrandmænd og problemerne er ikke blevet mindre med årene.”
Brandene bliver større
”Nu lader det til, at den nye beredskabsminister Torsten Schack Petersen og Danske Beredskaber er enige om, at kravet om en afgangstid på maksimalt 5 minutter helt skal droppes. Så bliver det naturligvis lettere at finde deltidsbrandmænd, men til gengæld vil der gå længere tid inden brandvæsnerne kommer i gang med brandslukningen. Det betyder, at brandene bliver større inden brandmændene kan stoppe brandudviklingen. Brandvæsnerne rykker skønsmæssigt ud til mere end 500 større brande om året. Mange af disse brande vil hurtigt blive større, hvis slukningsindsatsen starter 1 – 2 minutter senere”, skriver Bjarne Kjems.
”Brandvæsnernes rekrutteringsproblemer bliver løst ved at droppe kravet om afgangstiden på 5 minutter. Til gengæld er prisen, at borgerne får senere hjælp, når ulykken er ude, og forsikringsselskaberne vil stå over for større skadesudbetalinger. Andre løsninger bør undersøges inden tidskravet på 5 minutter droppes. Kravet på de 5 minutter kan f.eks. indskrænkes til kun at gælde den første brandbil med fire brandmænd, hvoraf den ene er en holdleder. Så kan yderligere to eller fire bandmæng ankomme 1-2 minutter senere og koble sig på de slangeudlægninger, som de først ankomne har udlagt”, skriver den tidligere skolechef.
”Hvis brandstationen ligger i den ene ende af byen, kan det også være en mulighed at udstationere en brandbil med 4 deltidsbrandmænd i en anden del af byen, hvor der er både boliger og erhvervsområder inden for en afstand af ca. 4 kilometer. Endelig kan man overveje at hæve deltidsbrandmændenes beskedne løn, eller give dem et skattefradrag”, skriver Bjarne Kjems – og slutter:
”Det må være bedre at beholde et ambitiøst mål på 5 minutter, og så komme lidt for sent afsted en gang imellem, i stedet for bare at droppe kravet”.