Store ændringer på vej for beredskabet på Fyn

Hvis en ny dimensioneringsplan bliver vedtaget, så kommer der til at ske store ændringer i beredskabet på Fyn. To tankvogne, en liftvogn, en Hurtig Sluknings Enhed og en redningsvogn bliver således nedlagt. Men derudover bliver mange køretøjer udskiftet eller flyttet til andre stationer.

Det fælleskommunale Beredskab Fyn arbejder på en ny dimensioneringsplan for det samlede beredskab.

Planen er godkendt af beredskabskommissionen, og den har også fået en positiv vurdering fra Beredskabsstyrelsen, som mener, at ”Beredskab Fyn med den planlagte dimensionering vil kunne iværksætte og gennemføre en forsvarlig indsats for hverdagshændelser. For så vidt angår planlægning for større og ekstraordinære hændelser, er det Beredskabsstyrelsens vurdering, at planudkastet ligeledes viser, at dimensioneringen og planlægningen imødekommer håndteringen af disse”.

Planen skal i den kommende tid godkendes i ejerkommunernes kommunalbestyrelser.

Vil selve lease køretøjer

Beredskab Fyn har 21 brandstationer, hvor Falck driver de 17, mens Ærø Redningskorps driver yderligere en station, og Beredskab Fyn selv driver stationen i Marstal samt to stationer i Odense. I dag består det daglige beredskab af 24 holdledere og 114 brandfolk.

Et væsentligt element i dimensioneringsplanen er en plan for udskiftninger af brandkøretøjerne i Beredskab Fyn. Her lægges der op til, at beredskabet fremover selv skal anskaffe og leasingfinansiere køretøjer frem for at leje køretøjer hos Falck. Men med planens udskiftningstakt vil der blive tale om en årlig merudgift på omkring 0,8 mio. kr. om året, som kommunerne skal tilføre til Beredskab Fyn.

Beredskab reduceres på flere stationer

Med dimensioneringsplanen lægges der op til, at de nuværende 2. tankvogne i Nyborg og Svendborg udfases, da Beredskab Fyn vurderer, at de anvendes forholdsvist sjældent. Det medfører, at beredskabet i begge byer reduceres fra 2+12 til 2+10. I Aarup vil den nuværende liftvogn udgå, og i Ringe udfases brandstationens Hurtig Sluknings Enhed. I Svendborg udgår den nuværende redningsvogn endvidere ved årets udgang, da Svendborg Kommunes tilkøb af redningsvognen ophører.

Herudover videreføres antallet af brandstationer og deres dimensionering. Der vil dog ske en række nyanskaffelser og rokader af køretøjer.

Ændringer for mange køretøjskategorier

For autosprøjternes vedkommende sker der udskiftninger i Marstal (2026), Odense Åsumvej (2026), Glamsbjerg (2027), Svendborg 2. sprøjte (2027), Lohals (2028), Søndersø (2028), Assens (2028) og Rudkøbing (2028).

For tankvognenes vedkommende bliver 2. tankvognene i Nyborg og Svendborg som nævnt udfaset. Herudover udskiftes 1. tankvognen i Svendborg i 2024 (erstatter tankvognen i Rudkøbing), Odense Åsumvejs 1. tankvogn udskiftes i 2024 (erstatter tankvognen i Aarup), Odense Åsumvejs 2. tankvogn udskiftes i 2026 (erstatter tankvognen i Marstal), tankvognen på Ærø udskiftes i 2026, reservetankvognen på Odense Åsumvej udskiftes i 2026, tankvognen i Otterup udskiftes i 2027 og tankvognen i Glamsbjerg udskiftes i 2027.

I dag er der seks slangetendere hos Beredskab Fyn, nemlig i Assens, Rudkøbing, Odense Åsumvej, Nyborg, Bogense og på Ærø. Nogle af slangetenderne er kombikøretøjer, der også fungerer som miljøvogne eller tankvogne. Her er der ikke taget stilling til en udskiftningsplan. Men der skal senere laves et tidssvarende koncept for slangetendere, der tager højde for, at slangetenderne i deres funktion som vandforsyningsenhed kun er i brug relativt få gange om året, og at køretøjerne derfor som udgangspunkt ikke bruges ret ofte.

Beredskab Fyn råder herudover over højderedningskøretøjer i form af drejestiger i Faaborg, Nyborg, Odense og Svendborg. Desuden er der i Aarup en liftvogn, der – som nævnt – vil blive udfaset.

Her er planen, at både drejerstige og reservedrejestige på Odense Åsumvej udskiftes i 2026. De skal i stedet flyttes til henholdsvis Nyborg og Svendborg.

Annonce