I sidste uge kunne forsvarsministeren fortælle, at der ikke vil blive nedlagt beredskabscentre. Det har udløst spekulationer om, hvorvidt de krævede besparelser på 125 mio. kr. så i stedet skal findes ved at reducere centrenes aktiviteter eller ved at spare på Beredskabsstyrelsens centrale enheder. Men nu åbner ministeren op for, at besparelserne findes uden for beredskabet.
Da den daværende regeringen i 2014 indgik en aftale med blandt andet Venstre om en vækstpakke, kom en del af finansieringen fra det statslige beredskab, der derfor i 2016 skal spare 75 mio. kr. og derefter 125 mio. kr. om året.
Størstedelen af det statslige beredskab udgøres af de regionale beredskabscentre, men i forrige uge kunne forsvarsminister Peter Christensen (V) fortælle, at besparelserne ikke skal findes ved at lukke beredskabscentre. Og meget tyder på, at det statslige beredskab nu slipper for i hvert fald en del af de massive besparelser.
”Man kan ikke finde 125 mio. kr. på beredskabet uden at lukke centre. Så når jeg siger, der ikke skal lukkes centre, så betyder det, at der ikke skal findes 125 mio. på beredskabet”, siger forsvarsministeren således til Politiko.
Forsvarsministerens eget parti var selv med til at indgå aftalen om besparelserne, men ministeren oplyser, at man nu internt i regeringen kigger på alternative muligheder for besparelser – og at pengene ikke nødvendigvis skal findes på Forsvarsministeriets område.
”Det var et forslag, regeringen lagde frem, men nu sidder vi med ansvaret og konsekvenserne ved at indfri det. Og det ønsker vi ikke”, understreger Peter Christensen.