Masser af tilskadekomne og indespærrede, et afsporet tog, kollapsede huse og smadrede biler, der lå i en bunke helt op til 1. sals højde. Det var bare nogle få af de strabadser, der i weekenden udfordrede 150 redningsspecialister fra Italien, Frankrig, Tjekkiet og Aserbajdsjan. De mange redningsfolk var samlet til en stor katastrofeøvelse i Tinglev, hvor scenariet var et jordskælv.
Startskuddet til weekendens store, international katastrofeøvelse lød fredag eftermiddag, da hjælpemandskaberne passerede den dansk-tyske grænse og rykkede videre til Tinglev med deres udstyr og redningshunde.
Første opgave var at bygge en lejr op med de medbragte telte og beboelsescontainere, så mandskabet på skift kunne hvile, mens det hårde redningsarbejde stod på. Akkurat som i en virkelig katastrofesituation.
”Når et land rekvirerer international hjælp, er det ikke meningen, at de tilkaldte styrker skal belaste det katastroferamte område. Ofte vil der i forvejen være problemer med vand, el og anden vigtig infrastruktur. Derfor kræver EU, at redningsholdene skal kunne indkvartere og forsørge sig selv i op til 10 døgn”, fortæller Martin Thomsen, der er chef for Beredskabsstyrelsens Center for Uddannelse.
Redningsfolk blev stresset af undslupne fanger og politikere
Deltagerne fik brug for al deres knowhow og redningsudstyr for at komme de tilskadekomne og indespærrede til undsætning. Men der ventede også andre udfordringer. For flere gange blev redningsarbejdet forstyrret, blandt andet af vrede demonstranter, undslupne fanger fra et fængsel, og politikere, der ved selvsyn ville opleve katastrofeområdet. Alt imens tv-journalister pressede på for at få et interview. Så der var brug for hurtige og koordinerede beslutninger.
Koordination var i det hele taget et vigtigt omdrejningspunkt for øvelsen.
”Internationale indsatser bliver kun en succes, hvis de forskellige landes beredskaber formår at koordinere deres aktiviteter og arbejde sammen ud fra et sæt fælles retningslinjer. Det viser al erfaring fra katastrofer rundt om i verden. Derfor blev det også testet og evalueret meget grundigt under øvelsen”, siger Martin Thomsen.
Katastrofeøvelsen sluttede søndag. Mandag startede de fire teams hjemrejsen efter en afslutningsceremoni.
Fotos: Magnus Stig Mikkelsen, Beredskabsstyrelsen