Fyrværkeri og levende lys er med til at gøre nytårsaften festlig, men desværre er det – sammen med drengestreger og hærværk – også de væsentligste årsager til mange nytårsbrande. Alene i København og på Frederiksberg rykker brandvæsenerne typisk ud mere end 100 gange i løbet af nytårsdøgnet.
De mange udrykninger får nu Københavns Brandvæsen til at opfordre til, at man bruger nogle få minutter på at sikre sig mod brande, inden nytårsfestlighederne tager fart.
”Alle brande starter jo som små brande, så hvis man f.eks. har en blomsterforstøver eller en halvanden liters danskvand inden for rækkevidde, kan man ofte slukke en brand, inden den udvikler sig. For en sikkerheds skyld bør man også altid tjekke sine røgalarmer”, siger områdeleder Marcello Francati fra forebyggelsesafdelingen i Københavns Brandvæsen.
Det bedste er selvfølgelig helt at undgå at brandene opstår – både ude og inde. Her er rettidig omhu også et nøgleord. Man skal eksempelvis huske at slukke alle levende lys, inden man går ud for at kigge på fyrværkeri. Desuden er det vigtigt at få styr på affaldet efter juleaften.
”Vi oplever ofte, at containere og affaldspladser er overfyldte med juletræer, papkasser og indpakningspapir. Det kan være en brandfarlig cocktail på en aften med drengestreger og vildfarne raketter, så man bør undlade at stable affald op omkring containere, hvis de allerede er fyldte. Og har man gjort det, bør man fjerne det, inden nytårsfesten starter”, siger Marcello Francati.
Sådan får du en brandsikker nytårsaften:
- Tjek at alle røgalarmer virker. Har du ingen, så køb og sæt dem op inden festen.
- Sørg for at have vand inden for rækkevidde. En blomsterforstøver eller en halvanden liters danskvand kan ofte slukke en mindre brand. Men smid aldrig vand på friture og andre brændende fedtstoffer.
- Få styr på, hvor eventuelle håndslukningsredskaber er placeret, og tjek hvordan de virker.
- Sluk altid levende lys, når I forlader et rum eller boligen.
- Undlad at stable julepapir, juletræer og andet brændbart affald op omkring containere, hvis de allerede er fyldte.
- Tænd ikke fyrværkeri i nærheden af brændbart materiale.
- Tal om, hvordan I kommer hurtigt og sikkert ud af en bygningen i tilfælde af brand.