TrygFondens redningskranse skaber synlig sikkerhed langs åen og den nye havnefront fra havbanen i nord til Dokk1 og Aarhus Å i syd. Flere af redningskransene er imidlertid blevet stjålet, og det kan have katastrofale konsekvenser, hvis uheldet er ude. Østjyllands Brandvæsen har derfor en bøn til både fulde folk og trofæjægere, der kunne fristes til at tage en krans med hjem eller blot smide den i vandet.
Aarhus udvikler sig langs vandet, og store dele af byen går fra havnemiljø til havnært bymiljø. Det betyder mere aktivitet tæt på vandet og kræver derfor en ekstra indsats for at indrette et sikkert byrum.
”Strækning langs åen er et fantastisk byrum, og vi vil gerne have, at så mange som muligt bruger. Derfor er det helt afgørende, at både aarhusianerne og besøgende kan føle sig trygge, når de færdes langs åen og ved havnefronten”, siger Kristian Würtz, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Han er glad for samarbejdet med Østjyllands Brandvæsen, der er kommet med en række anbefalinger til sikkerhedstiltag bl.a. i form af 38 redningskranse, som TrygFonden stiller til rådighed via en fadderaftale, hvor det efter opsætning er Aarhus Kommune, som holder øje med dem.
De første kranse blev opsat i sommeren 2017 omkring Dokk1 og Aarhus Å, og de resterende er opsat i starten af december.
Samarbejdet omkring redningskransene fortsætter, så udviklingen af områderne ved vandet sker sikkert. Når nye kajarealer færdiggøres opsættes kransene som en naturlig afslutning på anlægsarbejdet.
”Vi er glade for, at være med til at gøre Aarhus mere tryg. Der hænger mere end 7.000 TrygFonden redningskranse rundt om i Danmark, hvor vand og mennesker mødes – parat til at blive brugt, hvis der er brug for det. Det er altid stort, når vi hører, at vores krans har været med til at redde en person”, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Redningskranse bliver stjålet
Sikkerheden langs vandet er afhængig af, at kransene bliver hængende. Desværre er flere af kransene allerede blevet stjålet, og selvom TrygFonden også stiller erstatningskranse til rådighed, så svækker det sikkerheden.
Projektleder ved Østjyllands Brandvæsen Lone Mossin har en bøn til både fulde folk og trofæjægere, der kunne fristes til at tage en krans med hjem eller blot smide den i vandet:
”Lad kransene hænge, så vi kan være sikre på, de er på deres plads den dag, der er livsnødvendigt brug for dem. Hvis du ser en tom stang uden krans, så kontakt Østjyllands Brandvæsen eller brug BorgerTip-appen til at orientere kommunen”.
Der er tale om mindst fem kranse, som alle er fjernet fra området ved Dokk1.
Hjælp til hurtig lokalisering
Flere af redningskransene suppleres i løbet af 2018 med de redningsnumre, som kendes fra de danske kyster. Redningsnumre giver en sikker stedfæstelse af ulykker til hjælp for både brandvæsen, politi og ambulance på steder uden faste adresser.
Redningsnumrene er bestilt ved politiet, og når skiltene med den entydige nummerering er leveret, kommer de til at indgå i det landsdækkende system af redningsnumre, som alarmcentralerne bruger.
Kommunen står for løbende at efterse redningskranse og redningsnumre, når de er sat op, som led i den drift der foretages på de havnære arealer.