Den Danske Redningsberedskabspris 2022 blev fredag overrakt til mandskab fra Nordjyllands Beredskab og Falck, som i maj 2021 udviste mod og kreativitet. Her blev en ung brandmand sænket ned i en 25 meter dyb brønd for at hjælpe en tilskadekommen gårdejer op. Gårdejeren var fanget på bunden af den smalle brønd – i vand til brystet, med flere knoglebrud og i fare for, at ilten slap op.
Ulykken var meget usædvanlig – og det var redningsaktionen også. Den 4. maj 2021 kom en 59-årig gårdejer slemt til skade, da han under reparation af sit vandværk faldt ned i en 25 meter dyb brønd.
Dramaet på gården mellem Ranum og Løgstør i Vesthimmerland kunne have fået en tragisk udgang. For på bunden af den smalle brønd stod gårdejeren i vand til brystet, med brud på ryggen og i højre skulder – og i fare for, at ilten nede i brønden slap op. Men en hurtig, modig og kreativ indsats fra redningsmandskabet betød, at gårdejeren efter ca. 75 minutter blev reddet op. Nedkølet og i store smerter, men i live.
Hæderspris til 13 redningsfolk
Indsatsen betyder, at Den Danske Redningsberedskabspris 2022 går til holdet bag indsatsen: Deltidsbrandmand Nicklas Rothe og hans kolleger fra Falck i Løgstør, Farsø og Aars samt indsatsleder Allan Frisk fra Nordjyllands Beredskab og tre vagtcentralmedarbejdere fra henholdsvis Falck og Nordjyllands Beredskab, som var i dialog med mandskabet på stedet.
Prisen blev fredag overrakt til de i alt 13 prismodtagere ved en højtidelighed i Holmens Kirke i København.
I priskomitéen for Den Danske Redningsberedskabspris var alle enige om, at indsatsen var så stærk, at det er helt oplagt at uddele årets pris til folkene bag den. Når ulykken fik en lykkelig afslutning, skyldtes det i høj grad samarbejdet mellem indsatsleder, holdleder og de øvrige brandfolk samt det præhospitale beredskab.
Brandmand brød reglerne
Det var den dengang 26-årige Nicklas Rothe, der meldte sig, da det blev besluttet, at én af brandfolkene skulle fires ned i brønden for at hjælpe gårdejeren. Stående i vand til halsen tilså han gårdejeren og gav ham beroligende medicin. Og da det ikke var muligt at hejse begge mænd op samtidig, ”brød han reglerne” for redningsmandskabets egen sikkerhed: Han gav gårdejeren sin hjelm på og blev stående nede i brønden, mens den kvæstede blev hejst op. Først da den nedkølede gårdejer var trukket op af brønden, pakket godt ind og placeret på et board og fikseret, blev wiren sendt ned i brønden igen, så også Nicklas Rothe kunne blive trukket op.
Nordjyllands Beredskabs chefgruppe havde indstillet personalet til prisen. Og beredskabsdirektør Diana Sørensen er stolt af sine folk:
”Vi indstillede Nicklas, Allan og det brandmandskab, der deltog i redningsopgaven, for deres mod, kreativitet og samarbejdsevne. Det var en utroligt vanskelig og risikabel redningsopgave, som de løste med fokus og omsorg for den tilskadekomne og pårørende. De fortjener den største anerkendelse for deres indsats”, fortæller Diana Sørensen.
Med prisen følger et beløb på 25.000 kr.