Den seneste tid har Østsjællands Beredskab haft fire studerende fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen i praktik. Som led i praktikopholdet kører de studerende med beredskabets indsatsleder som observatør. For Louise blev det en begivenhedsrig vagt, hvor hun måtte have hjertestarteren og førstehjælpskundskaberne i brug efter et færdselsuheld – og under genoplivningsforsøget indløb en brandmelding.
Østsjællands Beredskab fortæller, at de studerende fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Metropol i København er i praktik i to uger for at lære om danske beredskabers arbejde med brandforebyggelse. Og mandag startede fire studerende således deres praktikperiode hos beredskabet.
Fredag var den ene af de studerende, Louise, i et døgn med som observatør på indsatslederbilen. I starten af ugen havde to andre praktikanter været med på vagt, næsten uden udrykninger, og fredag forløb dagtimerne da også uden udrykninger, så for at hjælpe tiden med at gå, kørte Louise og indsatslederen Elias ud i området til en rundvisning efter aftensmaden. Turen startede roligt med forklaringer om boligområder og industribygninger. Pludselig ændrede rundvisningen sig dog til livsvigtig alvor, oplyser Østsjællands Beredskab.
Louise fortæller:
“Vi holder ind til siden og tænder de blå blink, da vi kan se at der er sket en lille ulykke og nogle biler holder underligt på tværs af vejen. Der ligger en mand på jorden ved siden af den ene bil. Han har fået et hjertestop, og Elias siger, at jeg skal hente hjertestarteren i bagagerummet”.
Mens Louise gør klar til at starte genoplivningen, så er vidner i kontakt med alarmcentralen, og ambulance og læge er allerede på vej med udrykning.
“Vi knæler ned ved siden af manden på jorden. Hjertestarteren tænder op, og vi sætter stød-pads på den blotlagte brystkasse. Den analyserer hjertet og vi afventer resultatet. Stemmen fortæller at den ikke vil støde, så vi skal starte på hjertemassage. Jeg sætter begge mine hænder på brystkassen og begynder at trykke, mens Elias giver kunstigt åndedræt. Det er hårdt at massere hjertet, men hjertestarteren hjælper med at fortælle om jeg gør det godt nok. Det hele går hurtigt og vi gør alt det rigtige. Jeg kan mærke at undervisningen på førstehjælpskurset gør at alt kører automatisk. Man kan ikke gøre noget forkert, man kan kun hjælpe ham.”
Efter 4-5 minutter ankommer ambulancen, og mandskabet haster over for at hjælpe Louise og Elias.
Midt i redningsaktionen sker det så alligevel – det som de har ventet på hele dagen. Alarmmodtageren ringer hos Louise og Elias. Der er melding om ild i en lejlighed i Vallensbæk.
“Jeg bliver lidt overrasket da alarmen starter, mens jeg giver hjertemassage, men jeg fortsætter arbejdet, mens ambulancefolkene gør deres udstyr klar. Lige så snart ambulancefolkene har overtaget patienten, så skynder vi os over til indsatslederbilen, hopper i branddragten og kører afsted med udrykning.”
Der var heldigvis ikke brand i lejligheden, så køretøjerne kunne hurtigt køre retur til brandstationen. Louise havde dog fået masser af nye oplevelser i løbet af en halv time.
Elias fortæller videre: “På vej hjem købte vi en is og snakkede om vores hektiske halve time. Louise reagerede flot og hjalp væsentligt mere end man kunne forvente af en observatør. Vi var begge enige om at samarbejdet havde været godt, og at vi gav manden alle de bedste muligheder for at overleve”.