Siden 2001 er der sket 211 fatale drukneulykker i landets havne. Det svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker. Ulykker, hvor en person falder i en havn og ikke kan komme op igen, sker ofte i mørke, og når der ikke er andre til stede. Mange af de redningsstiger, der findes i de danske havne, er også meget svære at se – især i mørke. Men nu skal en ny type redningsstige redde liv.
Det er TrygFonden, som i de seneste år har udviklet en ny type redningsstige, der er synlig fra både vand og land, robust og nem at komme op ad.
En arkitektkonkurrence med adskillige velgennemtænkte og kvalificerede bud på nye redningsstiger ligger bag den vinderstige, der nu allerede har klaret sig flot igennem flere test og er blevet yderligere optimeret. Bl.a. har stigen stået i en halv meter is i det nordlige Sverige i mere end et år for at se, hvorvidt hårde vejrforhold ville ødelægge den. Fremadrettet vil der være fokus på, at stigen skal hænge på særligt risikofyldte steder i Danmark.
Den nye redningsstige er nu klar til en storskalatest, hvor i alt 60 stiger hænges op fire særligt udvalgte steder i landet. Taarbæk, Aarhus Havn, Randers Havn og kajkanten ved Skolen i Sydhavnen i København.
En typisk redningsstige til havne er i dag udført af jern. Materialet gør, at stigen ruster og er sårbar overfor selv mindre påsejlinger. Desuden fremstår de nuværende stiger ofte meget usynlige fra både vand og kajkant, især i mørke. TrygFondens redningsstige er derfor udviklet med henblik på at få en sikker, synlig og funktionel redningsstige.
Det, der gør den nye stige unik og innovativ, er bl.a.:
- Stigen er opbygget af få komponenter og kan sammensættes i den længde, man ønsker.
- Stigens dele er: Vanger i gummi, trin i glasfyldt nylon, hæfte i pulverlakeret rustfrit stål og lysenhed i transparent polykarbonat.
- Gummivangerne er fleksible og eftergivende ved eksempelvis mindre påsejlinger og isskruninger.
- Trinene er udformet, så man står solidt på dem – også når de er begroet med alger o.l.
- Hæftet er fremstillet i rustfrit stål og malet i en markant orange farve.
- Materialerne er udvalgt for at opnå en længere levetid end den, der kendes fra traditionelle redningsstiger i galvaniseret stål.
- Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry.
- Lysenheden er kalenderstyret, og den indbyggede styringsenhed sørger for at minimere strømforbruget, så stigen kan lyse hele året.
- Solcelle-konceptet gør stigen uafhængig af strømkilder.
- På sigt kan stigens elektronik udbygges til at måle vandtemperatur, saltindhold, forurening mm.