Nu er det officielt: Afgangstidskravet afskaffes

Regeringen afskaffer afgangstidskravet for de kommunale beredskaber. Det sker på baggrund af bred enighed i Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalg. Der bliver tale om en model, hvor afgangstidskravet erstattes af et krav om, at kommunalbestyrelsen selv skal fastsætte lokale krav til responstiden for, hvornår førsteudrykningen senest skal være fremme på skadestedet.  

Ifølge Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab er grundtanken i ændringen, at det er vigtigere for borgerne, hvornår redningsbredskabet ankommer til et skadested, end hvornår redningsberedskabet afgår fra brandstationen.

Det nuværende krav om afgangstid betyder, at brandfolkene skal kunne møde ind på stationen, og at førsteudrykningen skal afgå fra stationen, inden for 5 minutter fra alarmen er modtaget. Det kan især være en udfordring i mere tyndtbefolkede områder, hvor man ofte anvender deltidsbrandfolk eller frivillige brandfolk.

Afskaffelsen af afgangstidskravet skal dermed være med til at gøre det nemmere at rekruttere for de redningsberedskaber, der er afhængige af deltids- og frivillige brandfolk.

”Som minister er jeg optaget af danskernes sikkerhed. Det afgørende for den enkelte borger er ikke, hvornår udrykningskøretøjet er kørt fra brandstationen, men hvornår det kommer frem til ulykkesstedet. Derudover har afskaffelsen af afgangstidskravet været et ønske fra de kommunale redningsberedskaber – og især dem, der er afhængige af deltids- eller frivillige brandfolk. Det er jeg tilfreds med, at vi nu imødekommer”, siger ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen.

Som følge af beslutningen om afskaffelse af afgangstidskravet vil bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering af det kommunale redningsberedskab blive ændret. Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab forventer snarest at sende et udkast til en ny bekendtgørelse i offentlig høring.

Annonce