Tirsdag startede de politiske forhandlinger om en ny beredskabsaftale. Ifølge beredskabsminister Torsten Schack Pedersen skal der afsættes flere penge til mobile dæmninger, pumper og øvelser. Men kun i det statslige beredskab. Hos kommunerne er man enige i behovet for flere penge, men ikke overraskende mener kommunerne, at pengene skal gå til de kommunale beredskaber.
Den nye beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen (V), indledte tirsdag de egentlige forhandlinger om en politisk aftale om beredskabet. Det skete med denne udmelding:
”Der er behov for flere penge til mobile dæmninger, pumper og øvelser for at håndtere fremtidige kriser og katastrofer – og så skal der mere fokus på cybersikkerhed”.
Ministeren har dog samtidig understreget, at forhandlingerne handler om det statslige beredskab. De økonomiske rammer for det kommunale beredskab skal håndteres i den årlige økonomiaftale mellem kommunerne og finansministeren.
Kommunerne står for 98 pct. af indsatserne
Hos KL er man enig i ministerens analyse af de områder, hvor der er behov for en styrkelse af beredskabet:
”Det er godt, at der nu kommer gang i drøftelserne om danskernes sikkerhed. Vi skal op på et beredskabsniveau i Danmark, hvor vi er klar til at stå imod det øgede trusselsbillede, en stigende mængde cyberangreb, klimaforandringer og ny grøn teknologi”, siger Johannes Lundsfryd Jensen, der er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Men ikke overraskende er kommunerne helt uenige i, at de ekstra penge skal gå til det statslige beredskab, altså Beredskabsstyrelsen. I hvert fald vil kommunerne så have et løft af de kommunale beredskaber på et senere tidspunkt:
”Hvis regeringen ikke for alvor vil styrke de kommunale beredskaber i denne omgang, må vi lægge til grund, at det betyder, at der så senere vil komme et markant løft af det kommunale beredskab. For det er nemlig dem, der i 98 pct. af tilfældene står alene på stedet, når oversvømmelserne rammer, hackerne truer med at lamme vores elnet, eller en elbus bryder i brand. De kommunale beredskaber redder liv og værdier for milliarder, når krisen rammer. At nøjes med at styrke Beredskabsstyrelsen svarer lidt til at forsøge at slukke en ildebrand med en vandpistol”, siger Johannes Lundsfryd Jensen – og fortsætter:
”Vi går meget gerne i dialog med ministeren om, hvor der bør sættes ind. De kommunale beredskaber har brug for mere materiel, mere uddannelse og flere øvelser, hvis vi skal kunne skabe tryghed for danskerne. Og så har vi brug for hurtigst muligt at få lavet en sårbarhedsvurdering, så vi ved, hvordan vi klogt og målrettet investerer i fremtidens beredskab, så ressourcerne bliver brugt mest effektivt”.
Det er forventningen, at en beredskabsaftale kan indgås inden jul.