Måtte vente tre timer på dykkerassistance

Arkivfoto

Det taget alt for lang tid at få dykkerhjælp, mener borgmesteren i Kalundborg. I weekenden måtte man opgive at finde 16-årig druknet dreng i Kalundborg Fjord, oplyser DR Regionalen. Borgmesteren i Kalundborg, Tommy Dinesen (SF), er stærkt utilfreds med, at der skulle gå tre timer, før der var dykkere i vandet for at lede efter den 16-årige Mads Svane fra Kalundborg, der i fredags omkom i Kalundborg Fjord.

Borgmesteren kalder dykkerberedskabet for “langt fra tilstrækkeligt”, og han vil derfor have oprettet et døgnberedskab. “I forbindelse med kommunesammenlægningen risikerer vi at få seks-syv havne, og der er det min opfattelse, at vi er nødt til at have noget døgnbetjening, men det er noget, der er meget dyrt, så derfor må staten altså punge noget mere op”, siger Tommy Dinesen til DR Regionalen. Han anslår, at udgiften skal regnes i millioner af kroner om året.

Hele weekenden har borgere fra Kalundborg forgæves ledt på vandet og langs kysterne for at finde den 16-årige dreng, der druknede efter et styrt på vandski. Den 16-årige havde ikke redningsvest på, da han faldt og blev slået bevidstløs. Kammeraten – en 17-årig dreng fra Kalundborg – der trak ham med en gummibåd, hoppede i vandet og fik fat i sin ven. Men gummibåden drev længere og længere væk, og til sidst havde kammeraten ikke noget valg. Han blev nødt til at give slip på sin ven, ellers var han selv gået med ned. Det oplyser lodsen ved Kalundborg Havn, Jens Stensballe.

Kammeraten blev reddet i land af to lystsejlere, og eftersøgningen af den 16-årige gik i gang – desværre uden resultat. Men drengen kunne måske have været fundet, hvis ikke man skulle vente tre timer på at få dykkere til stedet, mener Jens Stensballe, der deltog i eftersøgningen. “Vi anmodede om dykkere, omgående! Hurtigst muligt. Vi havde en helikopter meget hurtigt, men han kan kun se to-tre meter under overfladen”, siger Jens Stensballe til DR Regionalen. Vanddybden på det sted, hvor ulykken skete, er elleve meter, og flere steder i fjorden stiger dybden til sytten meter.

Lodsen fælder en meget håndfast dom over redningssystemets reaktionstid, når det gælder dykkere. “Der er ikke noget dykkerberedskab i Vestsjælland, som kan rykke hurtigt ud. Vi kan ikke få den hjælp, vi har brug for”, siger Jens Stensballe, der husker tilbage på en tilsvarende ulykke for få år siden, hvor problemet var nøjagtigt det sammen. “Dengang kunne vi heller ikke får dykkere frem hurtigt nok”, siger han.

Og netop et udrykningsklart dykkerberedskab har længe været et varmt politisk emne. Sidste år lancerede staten en ordning, der skulle gøre det økonomisk mere overkommeligt for kommunerne at uddanne nye redningsdykkere. Ordningen blev sat i søen efter flere års kritik af, at der går alt for lang tid, før dykkere kommer frem til drukneulykker i havneløb, søer og lignende. Men borgmester Tommy Dinesen giver ikke meget for ordningen. “Man har afsat et meget lille beløb til uddannelse af dykkere, og det kan da godt være, at vi vil gå ind i det. Men altså, statens bidrag, det er under al kritik”, siger Tommy Dinesen, der nu vil bede sin partifælle i Folketinget, Ole Sohn, om at rejse sagen.

Falck har et akutdykkerberedskab i Lyngby, men mandskabet var fredag eftermiddag sendt ud til en ulykke i Køge Bugt, hvor et taxifly var forulykket med fire mand om bord. Så i stedet valgte Søværnets Operative Kommando at rekvirere assistance fra Søværnets Minørtjeneste i Kongsøre ved Isefjord. Minørtjenesten har ikke et akutberedskab, men de tog imod opgaven, selv om det ikke hører under deres normale arbejdsområde.

Der gik tre timer, før de var til stede med syv mand og to gummi både, fortæller chefen for minørtjenesten, Lars Møller Pedersen, der med sit hold undersøgte et område på 70 gange 500 meter havbund. “Jo, før man er der, desto større er sandsynligheden selvfølgelig for, at man finder ham. Men i dette konkrete tilfælde, hvor man var usikker på positionen, nærmest på åbent hav, og med vanskelige vind og strømforhold, var det ekstra svært”, siger Lars Møller Pedersen til DR Regionalen.

Den officielle eftersøgning blev indstillet efter et døgns tid, men private fartøjer og borgere fra Kalundborg-egnen fortsatte weekenden igennem i håbet om at finde den 16-årige.

Annonce