I juni var en brandmand fra Københavns Brandvæsen i livsfare under et røgdykkerkursus, hvor hans kropstemperatur steg til over 40 grader, mens han ledte efter attrapper i et øvelseshus, der blev varmet op af brændende træpaller. Ifølge en læge var brandmanden få øjeblikke fra at dø, og i alt måtte tre ud af 39 deltagere i en serie af røgdykkerkurser på hospitalet. Nu vil Københavns overborgmester have en redegørelse.
Det er Avisen.dk, som fortæller om røgdykkerøvelserne, der blev gennemført fra marts til juni i år. Ifølge avisen er tre ud af de 39 brandfolk, som deltog i kurserne, endt på hospitalet med varmechok.
“Psykopatisk” kultur
I interviews fortæller en række københavnske brandfolk om en macho-kultur, hvor det opfattes som et svaghedstegn at påpege sjusk med sikkerheden. Flere af brandmændene betegner kulturen som “psykopatisk”.
Til Avisen.dk fortæller brandfolkene historier om, at instruktører trods dehydrering f.eks. har nægtet deltagere at tage masken af mellem øvelserne. Det har med andre ord været forbudt at drikke koldt vand og at slippe af med den varme, der kan udvikle sig til kramper og kollaps. Senest – i juni – kollapsede en brandmand, fordi hans kropstemperatur steg til over 40 grader.
Rolf Petersen er ledende overlæge på den arbejdsmedicinske klinik i Slagelse. Han har læst brandmandens journal, og hans vurdering er klokkeklar: Der har været tale om et livsfarligt varmekollaps, der kan give varige hjerneskader og i værste fald betyde døden. ”Brandmanden her har været få øjeblikke fra at dø. Det er foruroligende”, siger han.
Københavns Brandvæsen beklager de tre ulykker. ”Vi er kede af, at nogle dygtige brandfolk er kommet til skade. Det er et farligt job at være brandmand. Det er derfor, vi tester folk i øvelser og ikke i skarpe situationer”, siger Ole Gammelby fra Københavns Brandvæsen. Han indrømmer, at varmekollaps er både unødvendige og urimelige, men afviser, at brandvæsnets instruktører har gjort noget forkert. “Vi har nogle af de bedste instruktører i Danmark. Jeg har rigtig stor tillid til dem. De er godt klar over, hvad de skal, og hvordan de passer på folk under øvelserne”, siger Ole Gammelby til Avisen.dk.
Overborgmester vil have redegørelse
Brandvæsenets politiske chef, overborgmester Frank Jensen, har bedt om, at kommunens beredskabskommission får forelagt en undersøgelse, så kommissionen både kan tage stilling til de konkrete ulykker og påstandene om, at brandvæsenet har en uheldig macho-kultur.
“Brandmænd sætter deres liv på spil for at redde andre mennesker, og de er nødt til at lave øvelser under realistiske forhold. Men det er klart, at det ikke er acceptabelt, hvis sikkerheden ikke er i orden,” siger Frank Jensen til Avisen.dk.