Kommuner: Massive investeringer i brandvæsenerne må være næste skridt

Onsdag blev der indgået en ny beredskabsaftale, som styrker det statslige beredskab – men uden at der var afsat midler til de kommunale beredskaber. ”Nu har Folketinget taget første skridt til at styrke det danske beredskab. Næste skridt må være et markant løft af de kommunale beredskaber”, siger Johannes Lundsfryd Jensen, der er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Regeringen og Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har onsdag indgået en beredskabsaftale. Aftalen tager primært hånd om en række akutte behov i Beredskabsstyrelsen med bl.a. en akutpakke, klimamateriel og øget operativ kapacitet samt flere øvelser og uddannelse.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) lyder udmeldingen, at første skridt mod at ruste det danske beredskab til nutidens og fremtidens kriser nu er taget, men at næste skridt må være at investere massivt i de kommunale beredskaber.

”Nu har Folketinget taget første skridt til at styrke det danske beredskab. Næste skridt må være et markant løft af de kommunale beredskaber. For de står forrest i alle udrykninger og får kun assistance fra Beredskabsstyrelsen i ganske få tilfælde. Men de kommunale beredskaber er ikke gearet til fremtidens klimaforandringer, det skærpede trusselbillede og udviklingen i grøn teknologi”, siger Johannes Lundsfryd Jensen, der er der er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

”Det samlede, danske beredskab er en national forpligtelse, og hvis ikke regeringen vil prioritere det borgernære beredskab, så er kommunerne nødt til at øge beredskabsudgifterne på bekostning af de øvrige velfærdsopgaver”, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Frygter langsommeligt analysearbejde

Med beredskabsaftalen er der lagt op til, at der skal laves en analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber i lyset af de ændrede udfordringer. Samtidig skal der primo 2025 nedsættes en kommission for samfundssikkerhed og beredskaber.

”Det er vigtigt, at vi får skabt et klart og samlet billede af, hvilke udfordringer vi står over for – nu og 10 år frem. Men klimaforandringerne og det skærpede trusselsbillede venter jo ikke på, at vi får lavet analyserne. Vi kan derfor godt være bekymrede for, om der er lagt op til en for langsommelig proces”, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

KL-udvalgsformanden opfordrer til, at den kommission, der skal nedsættes, bliver solidt forankret med bred repræsentation fra væsentlige samfundsaktører, herunder kommunerne. Det skal sikre, at der kommer et helhedsblik på samfundssikkerhed og beredskab, så Danmark som samfund ikke misser chancen for at lave en gennemarbejdet rapport og skabe et modstandsdygtigt og robust samfund.

Annonce