På onsdag sidder Sønderborg Kommune og Sønderborg Frivillige Brandværn på anklagebænken tiltalt for at have overtrådt loven om vagtvirksomhed. Det er Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening i Sydjylland, som i januar meldte beredskabschef Thomas Ellegaard og daværende brandkaptajn Henrik Ulbjerg til politiet. Forbundet mener ikke, at de frivillige brandfolk har autorisation til at udføre vagtvirksomhed. Sagen har principiel karakter, for hvis kommunen og brandværnet bliver dømt, får dommen betydning for alle andre frivillige brandværn, der udfører eller vil udføre vagtvirksomhed for kommunerne.
For at forhindre tyveri og skader er der gennem de seneste to år systematisk blevet opsat alarmer i alle institutioner i Sønderborg Kommune. Det har været en overvældende succes. Særligt fordi en alarm automatisk udløser en udrykning. “Tidligere var vores institutioner voldsomt plaget af indbrud, tyverier og skader. Der er faldet drastisk, efter vi har etableret alarmer og organiseret udrykning”, fortæller Thomas Ellegaard, beredskabschef i Sønderborg Kommune, til Jydske Vestkysten.
Som i mange andre kommuner er det brandfolk der rykker ud, når alarmen lyder. I Sønderborg er det kommunalt ansatte ved Brand og Redning, der rykker ud i dagtimerne frem til kl. 16. I aften- og nattetimerne overtager det frivillige brandværn opgaven. “Der er altså tale om en principiel sag, hvor retten skal udrede, om frivillige brandfolk må rykke ud til alarmer på samme måde som brandfolk i resten af landet”, siger Thomas Ellegaard til Jydske Vestkysten. “Vi har en god ordning som er effektiv og sparer skader og dermed rigtig mange udgifter. Vi mener alle regler er overholdt, så vi afventer nu sagens videre forløb”, fortæller beredskabschefen.