Kommune, Falck og virksomhed samarbejder om brandstation

Torsdag skal borgmesteren i Randers indvie en ny brandstation i Kristrup, som er begyndelsen på et helt nyt og unikt samarbejde mellem Falck, Randers Kommune og virksomheden Fyns Kran Udstyr. Både Falck og ledelsen hos Fyns Kran Udstyr har store forventninger til samarbejdet, som de begge regner med vil være til gavn for alle parter. 11 ud Fyns Kran Udstyrs 24 medarbejdere har sagt ja tak til at blive brandfolk.

Ideen er enkel: I stedet for at bygge en ny og dyr brandstation i det sydlige Randers og lade den bemande med medarbejdere, der ville bruge det meste af tiden på at trille tommelfingre og vente på en brandalarm, har Falck i stedet lejet sig ind hos virksomheden Fyns Kran Udstyr, skriver Randers Amtsavis. I garagen er nu parkeret en autosprøjte, og 11 medarbejdere på virksomheden har fået mulighed for at lade drengedrømmen om at blive brandmand gå i opfyldelse: De er i gang med uddannelsen til brandmand. Og når de er færdiguddannet og alarmen lyder, vil fire af dem springe fra arbejdet og hoppe i brandudstyret. Virksomheden garanterer, at der vil være fire branduddannede klar på hverdage mellem klokken 06 og 17.

“Vi har indgået en ny femårig kontrakt med Randers Kommune om at stå for brandslukningen. Den nye station er et led i den aftale. Vi har som bekendt ofte trafikale problemer ved Randersbro og de problemer bliver afhjulpet ved at få en sprøjte permanent udstationeret i den sydlige del af Randers. Det er i første omgang kun brandslukning, men vi har med stationen også mulighed for at lade en ambulance stå der i perioder, hvor vi har brug for det – men det bliver naturligvis med vores eget Falck-personale”, siger stationsleder Ove Vagn Olesen, Falck, til Randers Amtsavis.

Fyns Kran Udstyr stiller folk til rådighed i arbejdstiden, og til gengæld betaler Falck pr. udrykning – plus uddannelsen af medarbejderne. “Vi har sagt ja af flere grunde. For det første er vi jo en kommerciel virksomhed, der lever af at sælge ydelser, og det giver os en større synlighed og gør os mere kendte. For det andet giver det et godt sammenhold, og det virker som et fantastisk godt team-building kursus for vores medarbejdere. Det kan også være en fordel at kunne tilbyde brandmandsuddannelsen til nye medarbejdere, i disse tider bliver det jo sværere og sværere at få fat på de bedste medarbejdere”, siger kommerciel direktør Claus Jensen.

Medarbejderne har selv fået lov at bestemme, om de ville tage brandmandsuddannelsen og melde sig til ordningen. 11 ud af 24 medarbejdere har sagt ja tak. Blandt dem er afdelingsleder Per Amdi Jensen, som var med til at fostre ideen sammen med Ove Vagn Olesen. “Jeg har fået lov at ansætte et par nye medarbejdere. Vi skal jo være klar til, at fire af vores folk pludselig kan forsvinde til en brand. Jeg tror, den gode uddannelse skaber sammenhold og gør vores medarbejdere bedre: de bliver bedre til at være under pres og tage hurtige beslutninger, og de bliver bedre til at samarbejde. Tre-fire af dem får også en lederuddannelse, og det er til gavn for virksomheden. Alle lærer også hjertemassage og førstehjælp”, siger Per Amdi Jensen til Randers Amtsavis.

Stationen er kun bemandet i dagtimerne. “Om aftenen og i weekenden har vi ikke de samme trafikale problemer, og da dækkes området af hovedstationen på Hadsundvej”, siger Ove Vagn Olesen. Hvis statistikken holder, vil der skulle rykkes ud fra stationen hos Fyns Kran Udstyr 50 gange om året, altså cirka en gang om ugen.

Annonce