Katastrofealarm til Storebæltsberedskabet var betjeningsfejl hos politiet

Onsdag blev Storebæltsberedskabet aktiveret med en melding om, at et godstog stod i flammer i den nordlige Storebæltstunnel. Alarmen gik til brandvæsenets indsatsleder, 20 brandfolk fra Korsør og Nyborg samt brandfolk i Slagelse, Sorø, Skælskør og København. Alarmen viste sig imidlertid at være en fejl på politiets alarmcentral i Slagelse, hvor en politimedarbejder var ved at undervise kollegaer i alarmeringssystemet. Da en alarm skulle simuleres, kom politimedarbejderen imidlertid til at afsende en rigtig alarm. Fejlen viste sig dog at være held i uheld, for den afslørede et problem hos Falck, der ikke fik alarmeret brandfolkene i Nyborg.

”Der sker det, at han under en øvelse vil simulere et uheld med brændende godstog i Storebæltstunnellerne, og umiddelbart efter kommer han til at trykke på en send-knap, som sender alarmen videre ud til de brandfolk, politifolk, sygehusmedarbejdere og andre, der er en del af beredskabet. Og det skulle selvfølgelig ikke være sket. Det er heldigvis aldrig sket for os før, skal jeg skynde mig at sige, men jo, det var ikke så heldigt”, fortæller lederen af alarmcentralen i Slagelse, vicepolitiinspektør Peter Modin, til Sjællandske.

Peter Modin siger, at fejlalarmen blev opdaget “i løbet af et splitsekund”, og at der meget kort efter blev sendt først en afmelding af alarmen ud, siden en beklagelse. Men alarmen til deltidsbrandfolkene kunne tilsyneladende ikke annulleres, så brandfolkene mødte op på stationerne i den tro, at de skulle rykke ud til en særdeles farlig situation.

Alarmen er blandt andet gået til Falck-stationerne i Korsør og Nyborg, som varetager det primære Storebæltsberedskab, samt til brandfolk i Slagelse, Sorø, Skælskør og hos Københavns Brandvæsen. Også Odense Brandvæsens Pionertjeneste blev alarmeret.

Ifølge Sjællandske afslørede fejlalarmen dog en fejl hos Falck. Brandfolkene i Nyborg blev nemlig slet ikke alarmeret. ”Det skyldtes en fejl, at alarmen kun gik til centralen derovre og ikke videre ud til brandfolkene. Man kan sige, at fejlalarmen har afsløret en fejl, vi selvfølgelig vil rette op på, og det er da positivt”, siger kommunikationsmedarbejder Klaus Herner Kristiansen fra Falck.

Annonce