Hvordan evakueres 100 fulde unge?

Hvordan ser det ud, når fulde mennesker skal evakueres i en brand? Det kunne man opleve fredag, da Danmarks Tekniske Universitet gennemførte verdens første storstilede evakueringsforsøg i forhold til brand og alkohol. Normalt er brandsikring nemlig baseret på, at de personer, der evakueres, er normalt mobile – og ikke f.eks. berusede.

Brande i fyldte lokaler, hvor folk er berusede, er heldigvis sjældne. Men når det går galt, går det ofte rigtig galt, og tabstallene er meget høje sammenlignet med andre brande. Sidste år døde omkring 200 unge mennesker i en diskoteksbrand i Brasilien, tilbage i 2009 omkom mere end 135 unge i forbindelse med en brand i en russisk natklub, og her i Skandinavien gik det galt i Gøteborg i 1998, hvor 63 døde i en påsat diskoteksbrand.

Fredag kunne DTU så gennemføre et simuleringsforsøg, hvor 100 forsøgspersoner var samlet i et lokale på DTU. Ved hjælp af ”drug impairment goggles” – som er briller, der forsinker og forvrænger synsindtryk – fik forsøgspersonerne en oplevelse af at være berusede, med de motoriske udfordringer, det medfører.

TrygFonden havde givet 220.000 kr. til gennemførelse af evakueringsforløbet, som blev filmet med omkring 20 videokameraer. Den efterfølgende analyse skal bl.a. afdække, hvordan og hvor meget beruselse påvirker bevægelseshastigheden og det samlede personflow. Man er især spændt på at finde ud af, om berusede personer faktisk er i stand til at bevæge sig fremad som gruppe.

Resultaterne vil blive sammenholdt med de nuværende referenceværdier i brandstandarder og skal medvirke til at forbedre beslutningsgrundlaget i forbindelse med bygningsstandarder på området.

Annonce