Gentofte-brand var mønstereksempel på beredskabssamarbejde

Nattens storbrand i en sportshal, en kontorbygning samt dele af en rideskole på Maltegårdsvej i Gentofte var et mønstereksempel på samarbejdet mellem de kommunale redningsberedskaber i Storkøbenhavn. Sådan lyder vurderingen fra samarbejdsorganet Beredskabsforum Storkøbenhavn efter den omfattende slukningsindsats.

Brandfolk fra Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Birkerød, Glostrup, Hvidovre, Gladsaxe, Frederiksberg, Vestegnens, Nordsjællands og Københavns brandvæsen blev alle sendt til storbranden, der blev anmeldt kl. 21.15.

Indsatsen blev koordineret af Alarmcentralen for Storkøbenhavn, hvor operationschefen sammen med medarbejderne disponerede køretøjerne hele vejen gennem indsatsen, så der hele tiden var det rette overblik – og så andre opgaver i Storkøbenhavn kunne håndteres med de tilbageværende ledige ressourcer. I alt 18 brandkøretøjer og 60 mand deltog i brandslukningen.

”Nattens indsats viser, hvor godt og robust et samarbejde der er, de kommunale beredskaber imellem. Måden vi gør det på i Storkøbenhavn med Alarmcentralen for Storkøbenhavn, der koordinerer og fordeler ressourcerne, og brandfolkenes samarbejde på skadesstedet er mønstereksemplet på, hvordan det fælles kommunale beredskab fungerer – og skal fungere fremadrettet”, siger Rasmus Storgaard, der er beredskabschef for Lyngby-Taarbæk, og tilføjer:

”Jeg havde foruden det almindelige basisberedskab også brug for specielt materiel i form af skæreslukkere, køretøjer med stor slangekapacitet samt drone til at forstærke overblikket. Disse ressourcer blev alle afsendt fra kommunale redningsberedskaber i Storkøbenhavn, og blev koordineret glimrende af den koordinerende alarmcentral”.

Michael Møller, vagthavende operationschef for Københavns Brandvæsen, som driver Alarmcentralen for Storkøbenhavn, fortæller:  ”Fordi vi fra start havde overblikket over alle beredskabernes køretøjer, kunne vi i løbet af meget få sekunder efter, at alarmen indløb, afsende de rette ressourcer til skadesstedet. Via vores informationssystemer, blandt andet radiokontakt med alle enheder og billeder fra Københavns Brandvæsens drone, havde vi det fulde overblik over skadesstedet, så vi natten igennem kunne yde den nødvendige støtte til indsatsledelsen på selve skadesstedet. Det betød for eksempel, at vi uden risiko for mandskabet kunne bevare overblikket over området med sammenstyrtningsfare”.

Annonce