Falck har alvorlige problemer med at overholde kravene til afgangstider i Holbæk Kommune. Alene fra januar til juni har der været 48 afvigelser, hvor brandudrykningen typisk er kommet for sent afsted. Særligt alvorligt er problemet i Tølløse, hvor en udrykning sidste år blev forsinket med 28 minutter, men efter at kommunen har truet med at opsige aftalen med Falck, bliver der nu indsat fuldtidsbrandfolk i Tølløse.
Det seneste års tid har Falck haft meget vanskeligt ved at få udrykningerne i Holbæk Kommune afsted inden for de 5 minutter, som er kravet i lovgivningen – og som også er kravet i kommunens kontrakt med Falck. Da kontrakten ved årsskiftet skulle forlænges med et år, forlangte Holbæk Kommune derfor at få tilføjet en bodsbestemmelse. Indtil videre har det kostet Falck 192.000 kr. i bod til Holbæk Kommune, for i år har der frem til juni været 48 fejl i brandudrykningerne.
Rekrutteringsproblemer giver forsinkelser
Problemerne har ramt Falcks brandstationer i både Holbæk og Tølløse, men i Holbæk har Falck med forskellige tiltag efterhånden fået styr på afgangstiderne. I Tølløse er problemerne imidlertid alvorlige, og årsagen er simpel: Der er en desperat mangel på deltidsbrandfolk. En rekrutteringskampagne har ikke haft den ønskede effekt, og det fik i juni Holbæk Kommune til at sende et klart signal til Falck:
”Det er helt utilfredsstillende og forfærdende på samme tid. For vi har nogle klare aftaler om, hvad der skal leveres, og vi har haft mange drøftelser med dem om, hvordan der skulle rettes op. Og alligevel må vi konstatere, at vi ikke får det, vi har aftalt. Vores tålmodighed er opbrugt. Vi er nået dertil, hvor vi må overveje, hvordan vi kan tage sagen i egen hånd, hvis det er sådan, at Falck ikke kan vise, at de kan levere det, som vi har aftalt med dem”, sagde borgmester Søren Kjærsgaard (V) dengang til Nordvestnyt.
Kommune er tilfreds med ny løsning
Nu har Falck så opgivet at få rekrutteret tilstrækkeligt mange deltidsbrandfolk i Tølløse. I stedet skal fuldtidsbrandfolk fremover supplere de lokale deltidsbrandfolk, og dermed bliver Tølløse formentlig en af de mindste byer i Danmark, som får fuldtidsbrandfolk i beredskabet. Det er dog ikke første gang, at der må anvendes fuldtidsbrandfolk i området. Da Falck for over 20 år siden overtog brandslukningen fra det fælleskommunale Tølløse-Jernløse Brandvæsen, valgte en række lokale deltidsbrandfolk at sige op, hvilket blandt andet gjorde det nødvendigt at anvende fuldtidsbrandfolk på den nu nedlagte brandstation i Undløse, hvor Falck i en periode placerede værksteds- og depotfunktioner.
Hos Holbæk Kommune er beredskabschef Kristian Nabe-Nielsen tilfreds med løsningen med fuldtidsbrandfolk, som han mener vil løse problemet én gang for alle. ”Det her er en helt anden måde at lever brandslukning på. For mig bekendt har Falck ikke sat lønnet personale ind andre steder, og de har heller ikke gjort det i Holbæk før. Så det er nyt, og det er selvfølgelig dyrt for Falck. Og det er den sidste udvej”, siger beredskabschefen til Nordvestnyt.