Inden nytår vil der formentlig være indgået en politisk aftale om det danske beredskab. Det er i hvert fald målsætningen hos den nye beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen, som torsdag indledte forhandlingerne med Folketingets partier. Det er dog uklart, om der er afsat penge til en egentlig styrkelse af beredskabet, og ministeren afviser af fastsætte et mål om, at beredskabsudgifterne skal udgøre en bestemt andel af BNP.
Hidtil har Forsvaret og beredskabet været en del af samme forligskreds på Christiansborg. Men efter oprettelsen af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab skal de politiske rammer for beredskabet fremover forhandles af den nye beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen.
Torsdag gik forhandlingerne om en ny beredskabsaftale så i gang. Om bordet sidder Venstre, Socialdemokratiet, Moderaterne af SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. I de kommende uger og formentlig måneder skal politikerne drøfte en række analyser, som er igangsat, og derefter er det forventningen, at der inden nytår kan indgås en aftale.
Fokus på det statslige beredskab
Regeringen har ikke oplyst, om der er sat penge af til en styrkelse af beredskabet. Torsten Schack Pedersen har dog afvist en idé om, at der for beredskabet – ligesom for Forsvaret – skal opstilles en målsætning om, at udgifterne øges til en bestemt procentdel af BNP.
Den beredskabsaftale, der forhandles på Christiansborg, dækker traditionelt kun den statslige del af beredskabet. De kommunale beredskabers økonomi håndteres i stedet som en del af den årlige økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne. Beredskabsministeren har dog meldt ud, at man som led i beredskabsaftalen også vil drøfte samspillet mellem det statslige og de kommunale beredskaber.