Forskningsprojekt: Spontane frivillige er vigtige ved ulykker og katastrofer

Arkivfoto

Et nyt forskningsprojekt understreger vigtigheden af at kunne trække på spontane frivillige i beredskabsfaglige indsatser. Det kan f.eks. være i forbindelse med oversvømmelser, hvor der skal bygges sandsækkediger eller ryddes op og repareres efter hændelsen. Det kan også være nabohjælp med indkøb eller andet, som vi så det i forbindelse med corona-nedlukningerne. Det er situationer, hvor borgerne handler for at hjælpe sig selv og for at hjælpe andre borgere.

Det er Røde Kors og Københavns Professionshøjskole, som med støtte fra TrygFonden har gennemført projektet ”Tryghed i Akutte Kriser”. Projektet har handlet om professionel involvering af spontane frivillige borgere i beredskabsfaglige indsatser.

Projektets fokus har været på akut forberedelse og afhjælpende indsats i ulykke- og katastrofesituationer. Det kan være i forbindelse med oversvømmelser, hvor der skal bygges sandsækkediger eller ryddes op og repareres efter hændelsen. Det kan også være nabohjælp med indkøb eller andet, som vi så det i forbindelse med corona-nedlukningerne. Det er situationer, hvor borgerne handler for at hjælpe sig selv og for at hjælpe andre borgere gennem den krise de oplever.

Anvendelse af frivillige gør samfundet stærkere i kriser

Projektets fokus var at udvikle enkle og innovative løsninger til at sikre samspillet mellem borgere, frivillige og beredskabsmyndigheder under kritiske hændelser. Ønsket har været at bidrage til at styrke redningsberedskabets og det dansk samfundsberedskabs evne til at involvere borgerne – dvs. at skabe den beredskabsfaglige service til borgerne sammen med borgerne.

”Et mere komplekst risiko- og trusselsbillede skaber behov for, at flere aktører kan byde sig til i håndteringen af kriser og katastrofer. Som samfund står vi simpelthen stærkere, hvis vi forstår at nyttiggøre civilsamfundets og borgernes spontane ressourcer i akutte kriser”, fortæller Mikkel Wendelboe Toft fra Røde Kors.

Laurits Rauer Nielsen fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen fortæller om projektet:

”Det er første gang, der er arbejdet forskningsbaseret med spontanfrivillighed i danske beredskabsindsatser. Jeg håber projektet kan bidrage til at udvikle vores beredskab og løse de udfordringer, vi står overfor med klimaforandringer, ændret trusselsbillede og rekruttering”.

Projektet er nu afsluttet, og materialet er offentliggjort og kan frit anvendes på adressen www.spontanfrivillighed.dk. Her finder man blandt andet:

  • En animationsfilm henvendt til borgere og professionelle. Filmen kan frit downloades og anvendes af myndigheder og organisationer. Animationsfilmen ”Sådan hjælper du i en katastrofe” er henvendt til borgerne. Filmen skal sikre at borgernes kræfter på sikker og fornuftig vis kobles til den professionelle indsats.
  • Online-kursus med fokus på ledelse af spontanfrivillige – henvendt til professionelle.
  • Uddannelsesplan og materiale for fremmødekursus for professionelle (8 lektioner). Kurset er opbygget om en række cases vedrørende blandt andet oversvømmelser, snestorm og forsyningssikkerhed.
  • Håndbog henvendt til professionelle og studerende, som udgør projektets vidensgrundlag omkring spontanfrivillighed i beredskabsindsatser. Her kan man læse mere om erfaringerne fra både danske og internationale hændelser, hvor spontanfrivillige har bidraget konstruktivt og gjort en forskel.

Annonce