De frivillige ved Østjyllands Brandvæsen har fået opgraderet en væsentlig del af vognparken, hvor der er indsat fem nye køretøjer på stationerne i Skanderborg, Odder og Aarhus. De frivillige – som efter oprettelsen af det fælleskommunale brandvæsen er samlet i én enhed – har nu fået en vognpark, der afspejler deres opgaveportefølje.
Østjyllands Brandvæsen er fælleskommunalt brandvæsen for Skanderborg, Odder, Samsø og Aarhus kommuner. De frivillige i Skanderborg, Odder og Aarhus er blevet samlet i én enhed, som fortsat er forankret på de lokale brandstationer i Skanderborg og Odder samt på beredskabscenteret i Aarhus.
Som led i den nye struktur er en række ældre køretøjer blevet udskiftet med nyere køretøjer, som sikrer, at køretøjerne på de enkelte stationer afspejler opgaveporteføljen.
Transportvogn og trailer til de frivillige i Odder
På stationen i Odder har de frivillige fået en VW Sharan 1.9 TDi, årgang 2002, der tidligere har kørt som hjertestarterenhed på brandstationen i Ny Munkegade i Aarhus. Køretøjet er udrykningsmonteret og skal anvendes til at transportere mandskab og den trailer, som de frivillige i Odder også har fået.
Traileren er en Carbox Trailer, der er vejet ned fra 1.300 kg. til 1.000 kg., og den anvendes til at transportere førstehjælpsudstyr, når de frivillige i Odder har førstehjælpsvagter ved bl.a. sportsarrangementer. Traileren indeholder to behandlingstelte, førstehjælpstasker, bårer, ilt, hjertestartere, kørestol m.v.
Køretøjet og traileren erstatter flere ældre køretøjer hos de frivillige i Odder, og der arbejdes i øjeblikket på at finde flere trailerbaserede løsninger til transport af udstyr.
Skanderborg har fået køretøj med markise
De frivillige på stationen i Skanderborg har fået den ene af to identiske Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI R2 varevogne med dobbeltkabine og automatgear, årgang 2007. Køretøjerne, der er importeret fra Tyskland, er blevet monteret med udrykningssignaler, bakkamera, GPS, kabinelys og to SINE-håndterminaler.
I Skanderborg har de frivillige udstyret deres køretøj med markise, da den bl.a. skal anvendes til transport og udlevering af forplejning til øvelser og større indsatser i Østjyllands Brandvæsen. Herudover skal køretøjet også bruges til at transportere mandskab, materiel og klimatrailer med pumpeudstyr ved oversvømmelser og andre opgaver i forbindelse med vejrlig.
Køretøjet erstatter en anden Mercedes-Benz Sprinter varevogn, årgang 2009, der er overgået til logistikafdelingen i Østjyllands Brandvæsen.
To nye køretøjer til Aarhus
På beredskabscenteret i Aarhus har de frivillige fået den anden Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI R2 varevogn. Køretøjet er blevet pakket op af de frivillige selv med belysningsmateriel og motorsave, så den kan indsættes til belysnings- og stormfaldsopgaver. Herudover skal køretøjet anvendes til at fremføre en mobil lysmast samt mandskabstransport og mindre logistikopgaver. Køretøjet erstatter her en VW Transporter, årgang 1999.
Det fjerde køretøj, der er sat i drift, er en Volvo FL6 fra 2003 med Allison automatgearkasse. Køretøjet er pakket op af de frivillige i Aarhus som rednings- og pionervogn med udstyr til bl.a. belysning, afstivning, rebredning, løft af tunge byrder og stormfald. Den medbringer lysudstyr, metalspindler, tømmer, klatre- og faldsikringsudstyr, løftepuder, luftflasker, motor- og redningssave, skærebukser og -støvler, røgdykkerudstyr og meget mere. På taget er der monteret et elektrisk stigegalleri, og derudover har køretøjet en 9 meter lysmast samt generator og frontspil.
Køretøjet bemandes med en holdleder og en chauffør, og det afgår som første køretøj, når de frivillige i Aarhus alarmeres. Det erstatter en Scania 82 M, årgang 1985.
Det sidste køretøj, som tilgår de frivillige i Aarhus, er en Volvo FM7, årgang 2000, med fast kasse, læssebagsmæk og frontspil. Køretøjet skal pakkes op med pumper, lænsemateriel, sandsække og andet udstyr til håndtering af store vandmasser. Derudover vil køretøjet blive anvendt til større logistikopgaver i forbindelse med indsatser i Østjyllands Brandvæsen. Køretøjet tilgår først frivilligstyrken i Aarhus i løbet af efteråret, når deltidsmandskabet på stationen i Skanderborg er færdige med oppakningen af deres nye redningsvogn. Køretøjet erstatter en Scania 93M 220, årgang 1995.
Info og foto: Kasper Skytte