Fem brandfolk har fået anerkendt PTSD – og 11 har fået en afvisning

Siden 2013 er der behandlet 16 sager, hvor brandfolk har søgt erstatning efter at have fået PTSD. I fem af sagerne er diagnosen PTSD blevet anerkendt, men i de øvrige 11 sager er der sket afvisning. Det viser en opgørelse, som beredskabsminister Torsten Schack Pedersen har udarbejdet efter ønske fra folketingsmedlem Mike Villa Fonseca.

Beredskabsministeren har indhentet et bidrag fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:

”I perioden 2013-2024 (per 1. oktober 2024) blev der truffet afgørelse i 16 sager med slutdiagnosen PTSD inden for branchegruppen ”Brandvæsen”. Der er anerkendt 5 sager og afvist 11 sager.”

I forhold til de gældende arbejdsskaderegler, oplyser Arbejdstilsynet:

”Tilskadekomne eller deres efterladte har mulighed for at søge erstatning og godtgørelse efter en arbejdsskade efter arbejdsskadesikringsloven. Det er en forudsætning for tilkendelse af erstatning, at skaden og eventuelle efterfølgende mén og tab af erhvervsevne er forårsaget af arbejdets karakter og/eller de forhold, det foregik under. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan anerkende en sygdom administrativt som en erhvervssygdom, hvis sygdommen fremgår af erhvervssygdomsfortegnelsen og opstår efter, at en person har været udsat for de påvirkninger, der er beskrevet i erhvervssygdomsfortegnelsen. For at blive anerkendt administrativt skal krav til belastning og diagnose være opfyldt. En sygdom, som fremgår af fortegnelsen, anerkendes, medmindre det anses for overvejende sandsynligt, at sygdommen skyldes andre forhold end de erhvervsmæssige.

PTSD som følge af fx traumatiske begivenheder fremgår af erhvervssygdomsfortegnelsen og kan anerkendes administrativt, hvis følgende tidsmæssige kriterier er til stede: 1) PTSD-symptomer er opstået inden for 6 måneder og 2) PTSD-symptomer er fuldt til stede inden for få år.

Konkrete sager, som ikke opfylder erhvervssygdomsfortegnelsens krav til den tidsmæssige sammenhæng om PTSD, kan også forelægges for Erhvervssygdomsudvalget. Krav til belastning og diagnose gælder også her, det er kun de tidsmæssige kriterier, der er lempede ved forelæggelse. Sager, hvor den tilskadekomne er debuteret med PTSD-symptomer inden for det første år efter hændelsen, og diagnosen PTSD er fuldt ud til stede inden for 3- 10 år, kan således forelægges udvalget. I helt særlige tilfælde kan sager, hvor der er lægelig dokumentation for psykiske symptomer senest 4 år efter belastningens ophør og for, at diagnosen PTSD er fuldt ud til stede senest 15 år efter belastningens ophør, også forelægges for erhvervssygdomsudvalget, hvis der er fravær af andre årsager til PTSD”.

Annonce