Falck udfordrer Odsherred med tilbud på brandslukning

For første gang nogensinde gør Falck nu brug af den såkaldte udfordringsret, der giver private virksomheder ret til at byde på offentlige opgaver. Falck har sendt et tilbud til Odsherred Kommune på et beredskab for hele den nye kommune. I 18 år har Falck slukket brand i Dragsholm Kommune, som er den største af de tre gamle kommuner, der går sammen i Odsherred Kommune, men politikerne i den nye kommune har valgt at satse på kommunal brandslukning.

Det kom som en overraskelse for Falck, da økonomiudvalget i Odsherred Kommune i juni bag lukkede døre traf beslutning om at overgå til et rent kommunalt brandberedskab fra 2007 uden at give Falck mulighed for at byde på opgaven. “Vi mener, at borgerne har krav på det bedste og det billigste brandberedskab. Når der er to leverandører, nemlig kommunen selv og Falck, har politikerne alle kort på hånden. Det kræver blot, at man gennem tilbud fra begge sider finder ud af, hvem der kan levere ydelsen i den ønskede kvalitet til den laveste pris. Derfor har vi sendt et bindende tilbud til kommunen”, siger Falcks regionschef i Region Sjælland, Jan Kolbye Jensen.

Odsherred Kommune har indtil nu ikke ønsket at indhente dette tilbud hos Falck. Derfor har Falck fremsendt sit tilbud under lovgivningen om udfordringsretten, som forpligter kommunen til at tage politisk stilling til et eksternt tilbud. “Det er ikke en metode, vi tidligere har brugt. Vi vil hellere udarbejde et tilbud ud fra kommunens ønsker. Men i denne situation føler vi os tvunget til det”, siger Jan Kolbye Jensen.

“Det hele handler i sidste ende om politisk vilje og en politisk beslutning. Det erkender vi i Falck. Men vi har villet sikre os, at beslutningen om beredskabet i Odsherred Kommune hviler på fakta, og ikke på løse formodninger om, at kommunen nok er billigere end Falck”, siger regionschefen.

Falcks pristilbud til Odsherred Kommune bygger på standardaftalen mellem Falck og Kommunernes Landsforening om brandslukning. Den blev senest revideret i juni 2006. Tilbuddet er udformet sådan, at Odsherred Kommune kan beslutte sig for et stærkere beredskab ved at vælge mellem en række tilkøbsydelser. “Det har været vores måde at løse problemet på, fordi vi ikke kender Odsherred Kommunes præcise ønsker til brandslukningen. Vores model er forsvarlig, men kommunen har mulighed for at vælge at indsætte mere materiel og mere mandskab”.

”Vi har også tilbudt kommunen at løse de andre opgaver, som kommunen gerne vil have beredskabet til at løse helt eller delvis. Men på de områder skal vi kende kommunes krav og ønsker for at finde den rigtige pris. Men hvis viljen er til stede i kommunen, så finder vi også her den rigtige løsning”, siger Jan Kolbye Jensen.

Falck har tilbudt kommunen at købe det eksisterende brandmateriel fra de eksisterende kommunale beredskaber i Trundholm og Nykøbing-Rørvig, så kommunen får en særlig billig aftale i de kommende fem år. Falck tilbyder endvidere at gå ind i realitetsforhandlinger om andre lokaleløsninger for brandstationerne i Vig og i Nykøbing S., hvis kommunen ønsker det. Tilbuddet på brandbilerne er til markedspris, så det ændrer ikke i sit selv det samlede tilbuds værdi for kommunen. “Men vi kan give kommunen en hjælpende hånd i de kommende år, hvor kommunesammenlægningens andre ekstra udgifter skal dækkes ind. Det giver mulighed for at tilbyde borgerne en lidt bedre service på andre områder”, siger Jan Kolbye Jensen.

Falck tilbyder at varetage brandslukningen i Odsherred Kommune for 3.479.000 kr. om året. Falck gør i et brev til kommunen opmærksom på, at det fra Falcks side er en forudsætning for tilbuddet, at kommunen og deltidsmandskabet i Vig og i Nykøbing indgår positivt i en overdragelse af opgaven. Falck er på sin side indstillet på at finde en god og tilfredsstillende løsning for såvel deltidsansatte brandmænd som for evt. faste medarbejdere, som i givet fald skal virksomhedsoverdrages.

Annonce