Falck mistede omsætning for 234 mio. kr. i Danmark

Google Maps

2016 blev langt fra et jubelår for Falck i Danmark. Den tabte ambulancekontrakt i Region Syddanmark og lavere priser på de ambulancekontrakter, som Falck fik fornyet, er således de primære forklaringer på, at Falcks omsætning i Danmark faldt med 234 mio. kr. Samtidig viser Falcks regnskab, at fyringen af topledelsen har kostet 15 mio. kr.

Falck havde i 2016 en omsætning i Danmark på 5,9 mia. kr. Det er et fald på 234 mio. kr. i forhold til 2015. Falck anfører selv, at omsætningsfaldet skyldes den tabte ambulancekontrakt i Region Syddanmark samt lavere priser på de ambulancekontrakter, som Falck har genvundet.

Dermed er Danmark en sort plet i Falcks regnskab for 2016, som ellers bød på en stigning i den samlede omsætning på 4,8 pct. i forhold til 2015. Væksten kan især tilskrives store, nye ambulancekontrakter i USA, hvor Falck har fordoblet aktiviteterne i Los Angeles-området. I Spanien har Falck opstartet nye kontrakter, som indebærer, at det danske selskab nu leverer ambulancehjælp til 2 mio. indbyggere i Barcelona-området.

Stort underskud vendt til lille overskud

På bundlinjen er der dog fortsat ikke noget at råbe hurra for. 2016 endte godt nok med et overskud på 34 mio. kr., der er langt bedre end det forrige års underskud på 586 mio. kr., men set i forhold til den samlede omsætning på 16 mia. kr. viser overskuddet, at Falck har store udfordringer med ar tjene penge på koncernens aktiviteter i de 46 lande, hvor man nu er repræsenteret.

Trods den stigende omsætning på globalt plan faldt Falcks driftsoverskud med 179 mio. kr. til 792 mio. kr. Ifølge Falck skyldes det fald især bortfald af den syddanske ambulancekontrakt, lavere indtjening på andre danske kontrakter samt væsentlige driftsproblemer for Falcks relativt nye aktiviteter i England.  I Danmark har ændringer af de private abonnementer, hvor der nu indgår nye ydelser, også kostet penge, herunder også til øget markedsføring.

Et særligt problem er, at der i flere lande mangler kvalificeret arbejdskraft. Både i Danmark, Tyskland og England mangler der således ambulancereddere, og det koster dyrt for Falck.

Fordelt på de enkelte forretningsområder fik Falck i 2016 et driftsoverskud på 362 mio. kr. indenfor redning (der omfatter brand og ambulance), hvilket er et stort fald fra 525 mio. kr. året før. På assistanceområdet (autohjælp og skadeservice) faldt driftsoverskuddet fra 290 mio. kr. til 228 mio. kr. Til gengæld steg driftsoverskuddet indenfor både healthcare og safety services.

Fyret koncernchef får løn resten af 2017

Falcks regnskab er også præget af, at der i fratrædelsesperioden skal betales 15 mio. kr. i løn til Falcks hidtidige direktion med Allan Søgaard Larsen i spidsen. Allan Søgaard Larsen får løn frem til hans kontrakt udløber 31. december 2017, mens hans direktionskollega, Morten R. Pedersen, stadig er tilknyttet Falck og får løn frem til 31. december 2018. Derimod betales der ikke nogen fratrædelsessum til de to.

Desuden er der afsat 91 mio. kr. til engangsomkostninger i forbindelse med en spareplan, der blev igangsat i 2016.

”I de seneste år har vi til trods for stærke vækstrater oplevet en faldende overskudsgrad. Vores hovedfokus vil i de kommende år være på at høste frugterne af den vækst, vi allerede har opnået, ved at forbedre overskudsgraden, samtidig med at vi vil udnytte det vækstpotentiale, der er i de markeder, hvor Falck har aktiviteter. For at det kan lykkes, skal vi fortsat forpligte os til altid at leve op til vores løfter og levere ydelser af høj kvalitet på alle forretningsområder. Det vil fortsat kræve en stærk indsats af vores højtkvalificerede og dedikerede Falck-medarbejdere, som er det altafgørende fundament for alt, hvad vi gør”, siger bestyrelsesformand Peter Schütze fra Falck.

Annonce