Under sidste måneds storbrand i et genbrugslager for elektronik i Aarhus fik Falck under slukningsarbejdet udstedt et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Det skete, efter at vinden var vendt og havde indhyllet brandfolk i giftig røg. Strakspåbuddet forbød Falck at slukke branden uden effektiv beskyttelse – hvorefter alle brandfolk fik røgdykkerudstyr på.
Røgen skabte ikke kun fare for naboerne, som blev opfordret til at lukke alle vinduer. De brandfolk, der kæmpede mod ilden, blev også udsat for fare. Sådan lyder det fra Arbejdstilsynet, der var til stede under branden, skriver Fagbladet 3F.
Falck fik under slukningen en påtale fra Arbejdstilsynet, fordi brandfolkene ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod røgen. Den indeholdt ifølge tilsynet kræftfremkaldende stoffer.
På grund af risikoen for kræft har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bedt Arbejdstilsynet om at føre tilsyn ved store brande. Det skal være med til at forbedre forebyggelsen af kræft blandt brandfolk. Forhandlingssekretær Palle Thirstrup fra Transportgruppen i 3F er tilfreds med, at der bliver arbejdet med brandfolkenes sikkerhed. ”Det er rigtig godt, der endelig sker noget. De har fået et pålæg fra Mette Frederiksen om at skærpe tilsynet, og det er godt, de gør noget ved det”, siger han til Fagbladet 3F.
Falck oplyser, at der ved begyndelsen af slukningsarbejdet ikke var behov for røgdykkerapparat – og at Arbejdstilsynet var enig i den vurdering. Men pludselig vendte vinden og indhyllende mandskabet i den giftige røg. Det fik Arbejdstilsynet til at kræve beskyttelse mod røgen, og det krav blev efterkommet på stedet.
Falck har i forvejen gang i en række tiltag for at beskytte medarbejderne, men påbuddet får Falck til at stramme op. ”Vi ønsker naturligvis ikke, at vores medarbejdere udsættes for en helbredsmæssig risiko under udførelse af deres virke. Alle holdledere er blevet bedt om at skærpe opmærksomheden yderligere for at sikre mandskabet mod påvirkning af røg i alle situationer”, fortæller brandchef Morten Sønderby Sørensen fra Falck.