Regeringen vil afskaffe det nuværende krav om, at brandudrykninger skal afgå fra brandstationen indenfor 5 minutter. Men hvis det ikke skal ramme skævt i landområderne, så bør der samtidig indføres faste grænser for responstiden – altså brandudrykningernes ankomst – i henholdsvis by- og landområder. Det mener fagforeningen FOA.
FOA organiserer de fuldtidsansatte brandfolk i landets kommunale beredskaber. Men ifølge FOA er det bekymrende, når regeringen nu lægger op til, at det gældende krav om, at brandudrykninger skal afgå fra brandstationen indenfor 5 minutter, afskaffes.
”Vi er enige i, at det er vigtigere for borgeren, hvornår redningsberedskabet ankommer til skadestedet, fremfor hvornår redningsberedskabet afgår fra stationen. Dog skal opmærksomheden henledes på, at responstider oftest fastsættes som gennemsnitlige mål for et beredskab og dermed for flere kommuner. Dette betyder, at det bliver vanskeligt at gennemskue i statistikker over responstider, om beredskaberne i landområder har været meget længe om at komme frem, fordi beredskaberne i de store byer vil komme hurtigere frem på grund af beliggenhed. Meget lange responstider vil derfor forsvinde i statistikkerne, og det vil stille mange borgere dårligere end i dag, hvor alle redningsberedskaber har krav om en 5 minutters afgangstid”, skriver sektorformand Thomas Brücker fra FOA i et brev til Folketingets Forsvarsudvalg.
”Der er allerede i dag lokale målsætninger for responstider, men disse målsætninger afspejler jo i høj grad, hvad der er realistisk at være i stand til at overholde. Medmindre der sættes nationale krav til responstider, som tager højde for, om det er tæt bebyggelser eller fritliggende landejendomme, vil denne ændring ikke have værdi i form af større tryghed for borgerne. Tværtimod ser vi, at serviceniveauet vil blive forringet. F.eks. i en mindre kommune som Hillerød vil man med en afgangstid på maksimalt 5 minutter altid være fremme på Nordsjællands Hospital indenfor 7 minutter. Men hvis der udelukkende er et reponstidskrav på f.eks. 15 minutter, risikerer man, at den reelle responstid bliver mere end fordoblet”, skriver Thomas Brücker.
Nationale krav til responstiden
”FOA vil anbefale Forsvarsudvalget at tage disse betragtninger med i overvejelsen om at afskaffe afgangskravet, og at der sættes nogle nationale krav til, hvor lang tid der maksimalt må gå, før førsteudrykningen er fremme, og endelig at disse responstidskrav tager højde for, om det er tæt bebygget område, eller om der er tale om spredt bebyggelse”, skriver FOA-formanden – og fortsætter:
”Vi anbefaler, at den maksimale responstid i tæt høj bebyggelse er 10 minutter, tæt lav bebyggelse er 15 minutter og ved spredt bebyggelse i landområderne maksimalt er 20 minutter. Endelig anbefaler vi, at de definerede maksimale responstider fremgår af dimensioneringsbekendtgørelsen og ikke er op til den enkelte kommune og det enkelte redningsberedskab at fastsætte, da dette vil skabe ulighed mellem den kvalitet og service, beredskaberne leverer”.