De deltidsansatte brandfolk udgør 82 pct. af Danmarks brandfolk. Men de får ikke ekstra kollegaer eller nyt materiel og udstyr i den nye beredskabsaftale. Derfor opfordrer brandfolkenes faglige organisation i dette debatindlæg beredskabsministeren til at genbesøge aftalen, men denne gang med inddragelse af den personalegruppe, der står for det ”rigtige” beredskab.
Af Jan Hammer, formand for Deltidsansatte Brandfolks Faglige Organisation
Deltidsansatte Brandfolks Faglige Organisation ser med forundring, at den nye beredskabsaftale, der mellem regeringen og nogle støttepartier blev indgået den 15. januar, alene giver penge til det statslige beredskab.
Deltidsansatte brandfolk, der udgør 82 pct. af Danmarks brandfolk, er, ligesom vores fuldtidsansatte kolleger, alle ansat i det borgernære beredskab, de kommunale brandstationer. Enten som kommunalt ansatte eller ansat i Falck, som nogle kommuner har brandslukningsaftale med. Det er os, der rykker ud, når borgeren ringer 112.
Det statslige beredskab, som nu har fået en bevilling på ekstra 608 mio. kr., deltager – bortset fra på Bornholm – ikke i det akutte beredskab. Kommunerne får altså ikke ekstra midler, og dermed er der ingen økonomi til at løse de mange og komplekse udfordringer, som vores kommunale beredskaber hver eneste dag løser, sammen med de mange nye opgaver, der kommer til. Herunder at sikre økonomi til ansættelse af de mange brandfolk, der mangler i beredskabet, samt til nyt og tidssvarende materiel og udstyr.
Det ville klæde ministeren at inddrage os
Da kommunerne forhandlede seneste økonomiaftale, var meldingen ellers, at det måtte tages under et kommende beredskabsforlig, altså nu. Det er kommunerne, der har ansvaret for og opgaven med at drive et borgernært og effektivt beredskab. Det kommunale beredskab løser alle opgaver, der er beskrevet i beredskabsloven, både de små og store. Det er altså alt fra den automatiske brandalarm på det lokale plejehjem, til et uheld på et biogasanlæg, hvor der strømmer 12 millioner liter gylle ud, til de store og komplekse brande, der har været de senere år, blandt andet på vestkysten og branden i Børsen, ligesom det også er det kommunale beredskab, der løser redningsopgaver og miljøuheld. Samt første udrykningsenheder ved klimahændelser.
Så opfordringen fra Deltidsansatte Brandfolks Faglige Organisation er, at beredskabsministeren genbesøger aftalen og her, gerne sammen med os og vores kolleger i Danske Beredskaber og de fuldtidsansattes faglige organisation, sikrer, at det borgernære beredskab tilgodeses med yderligere økonomi. Det vil klæde beredskabsministeren at inddrage den personalegruppe, der står for det rigtige beredskab i landet, og vi ser frem til at blive inviteret til at deltage…