Brandvæsens redningsbåd får fast placering ved havnefronten

Hvert minut tæller ved drukneulykker, og derfor bliver Østjyllands Brandvæsens redningsbåd i Aarhus nu placeret på en fremskudt havnestation i form af en flydebro direkte ved havnefronten. Det vil give en stor tidsbesparelse, da båden vil kunne være i vandet inden for 8-10 minutter efter alarmering. I dag tager det typisk over 20 minutter. Samtidig har brandvæsenet fået en ny båd.

Når Østjyllands Brandvæsen bliver alarmeret til redning/drukneulykke ved havnen i Aarhus, så afgår brandvæsenets dykkerberedskab i et specialindrettet køretøj fra brandstation City i Ny Munkegade. Dykkerne kører direkte til meldingsadressen og kan være i vandet ved havnefronten inden for 5-6 minutter.

I dag tager det dog væsentlig længere tid, inden også brandvæsenets båd kan være i vandet. Båden har nemlig også været placeret på brandstationen i Ny Munkegade. Her har brandfolkene så bakket et køretøj til en bådtrailer, påmonteret anhængeren og derefter kørt igennem byen frem til et båd-isætnings-sted i nærheden af meldingsadressen. På en god dag har båden været i vandet inden for 20 minutter.

Får fremskudt havnestation

Det bliver imidlertid ændret fra 1. juni 2022. Her vil dykkerberedskabet fortsat afgå fra station City og køre direkte til meldingsadressen, men samtidig vil to andre brandfolk køre med udrykning til en ny, fremskudt redningsbåd på havnen.

Her er brandvæsenets båd nemlig fremover placeret på en overdækket flydebro i Bassin 3. På den fremskudte havnestation etableres en overdækning og en flydeponton, så båden sejles op på pontonen og dermed kommer fri af vandet, når der ikke er redningsopgaver. Da der er tale om en permanent placering direkte ved havnefronten, så forventes det, at båden kan være i vandet inden for 8-10 minutter efter alarmering.

Ud over markant forbedret responstid for bådberedskabet, så får Østjyllands Brandvæsen også langt mere fleksibilitet, når der er samtidige hændelser i Aarhus. Fremover vil personalet på station Aarhus Syd og station Aarhus Nord nemlig også kunne køre direkte til havnefronten og sætte redningsbåden i vandet, hvis station City er optaget på anden opgave.

”Det giver langt mere fleksibilitet i hverdagen”, fortæller Kent Winther, der er teamleder for Station City.

Han roser også mandskabets store engagement i arbejdet med den nye optimering af beredskabet. ”Dykkerberedskabet i Aarhus er en vigtig del af vores mulighed for at redde liv. Og vi skal hele tiden arbejde på at forbedre hver eneste krog af brandvæsenet. Det lægger vores brandfolk en meget stor ære i”, siger Kent Winther, der har været ansat i Østjyllands Brandvæsen i 32 år.

Ny redningsbåd

Østjyllands Brandvæsen har samtidig anskaffet en ny redningsbåd, som mandskabet er i fuld gang med at blive omskolet til.

Båden er en 7,5 m Zodiac AKA model, der er leveret af Uni-Safe. Den er udstyret med 2 stk. 150 HK Yamaha motorer, har fire affjedrede sæder samt tag over styrekonsollen. Båden er udstyret med navigationsudstyr, FLIR kamera (termisk kamera til eftersøgning), intercom-system og genoplivningsudstyr.

Båden har kostet ca. 800.000 kr. og er anskaffet inden for brandvæsenets budget.

Fotos: Jesper Hansen og Kent Winther

Annonce