Brandvæsener har travlt med naturbrande

Arkivfoto

Trods vintervejret er vegetationen knastør, og det har i de seneste uger udløst flere omfattende naturbrande. De første tre dage i april allerede rykkede landets brandvæsener ud til hele 77 naturbrande, og det får nu Beredskabsstyrelsen til at opfordre borgerne til forsigtighed og omtanke, når de færdes i naturen.

Foråret er over os, og så småt vender solen og varmen tilbage efter de lange vintermåneder. For mange af os er de første forårsmåneder en god anledning til f.eks. at tage en tur i haven eller i skoven – men uforsigtighed har allerede medført, at lokale brandvæsner og Beredskabsstyrelsen er blevet kaldt ud til flere store naturbrande.

Selv om Danmark har fået sne, og vejret har været vinteragtigt i marts, har sol og frost bevirket, at planter, træer og buske er tørre og har meget let ved at brænde. Tal fra DMI viser, at der blot er faldet 9 mm nedbør i marts måned, og derfor er overfladen knastør. Samtidig har frosten i jorden gjort det svært for planter at trække væske op af jorden.

Prognoserne peger på, at der ikke kommer meget nedbør i de kommende dage, så der kan fortsat være høj risiko for naturbrande de næste par uger i hele Danmark. For at undgå, at der opstår brande i naturen, har Beredskabsstyrelsen fem konkrete råd:

• Smid ikke cigaretskod, aske, gløder og lignende i naturen

• Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill

• Vær opmærksom på bålet og forlad det ikke, før det er helt slukket

• Ring 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

• Hold øje med kommunens hjemmeside vedr. evt. afbrændingsforbud

Alvoren i situationen kan allerede ses i udrykningsstatistikken. Alarmcentralerne har i de første tre dage i april allerede kaldt brandvæsenerne ud til 77 naturbrande. Til sammenligning rykker brandvæsenerne normalt i gennemsnit ud til godt 250 naturbrande om måneden i perioden april til september.

Flere kommuner har allerede udstedt forbud mod afbrændinger.

Annonce