På 15 adresser i Aarhus kan Østjyllands Brandvæsen ikke komme frem til baggårde med en traditionel drejestige. Alligevel har brandvæsenet valgt at udfase den påhængsstige, som tidligere skulle anvendes i baggårdene. I stedet vil brandvæsenet satse på springpuder og røgdykkere – og afviser en københavnsk løsning med afprodsstiger, som brandvæsenet mener er for langsomme.
De 15 adresser i Aarhus, hvor Østjyllands Brandvæsen ikke kan komme frem til baggården, spænder fra store boligblokke over hoteller og cafeer til en biograf og et lokalcenter. Det skriver Århus Stiftstidende.
Tidligere havde Østjyllands Brandvæsen en 18 m. påhængsstige, der kunne anvendes i baggårdene, men den blev udfaset tidligere på året. Ifølge brandvæsenet blev den gamle påhængsstige, som blev betjent med håndsving, i praksis ikke anvendt, og derfor gav den falsk tryghed. Så nu inkluderer en udrykning til de 15 adresser ikke længere en påhængsstige – og dermed kan der også spares tre brandfolk på udrykningen, da de tidligere skulle anvendes til at betjente stigen.
Ifølge Østjyllands Brandvæsen vil man i stedet gøre brug af røgdykkere og springpuder, hvis der er brug for personredning i baggårdene.
Østjyllands Brandvæsen har overvejet en løsning som i København, hvor brandvæsenet i mange år har anvendt afprodsstiger. Men Østjyllands Brandvæsen mener ikke, at det er en brugbar løsning:
”Dels er de meget langsomme og dels er mange gårdmiljøer fyldt op med bede, blomsterkummer, cykler og sandkasser, der betyder, at man kan løbe ind i udfordringer med at komme frem med en sådan lift. Den skal også ind meget tæt på huset for at kunne bære ret meget uden at tippe”, forklarer Anders Rathcke, der er operativ chef i Østjyllands Brandvæsen. Han peger desuden på, at brandvæsnet i Göteborg i Sverige netop i år har droppet den slags lifte, fordi man mente det gav falsk tryghed.