Hverken deltidsbrandfolk eller fuldtidsbrandfolk kan overtage de opgaver, som Beredskabsstyrelsen i dag udfører. Så klar er udmeldingen fra Brandfolkenes Organisation, som undrer sig over, at KL og Foreningen af Kommunale Beredskabschefer lægger op til, at de ressourcekrævende statslige opgaver skal overføres til kommunerne.
Tidligere har Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk understreget, at landets deltidsbrandfolk ikke kan overtage de længerevarende og arbejdskraftkrævende opgaver, som i dag varetages af de statslige beredskabscentre. Det skyldes, at deltidsbrandfolkene skal passe deres almindelige arbejde ved siden af brandmandsjobbet – og derfor kan de f.eks. ikke deltage i en opgave, der varer adskillige dage.
Nu kommer der imidlertid en tilsvarende melding fra Brandfolkenes Organisation, der har en del af landets fuldtidsansatte brandfolk som medlemmer. I en henvendelse til Folketingets Forsvarsudvalg anfører Brandfolkenes Organisation, at KL gør regning uden vært, når KL foreslår, at statslige beredskabsopgaver overføres til kommunerne.
Brandfolk skal løse de almindeligt forekommende opgaver
”Fuldstændigt som med deltidsbrandfolkene skal kommunerne ikke tro, at fuldtidsansatte brandfolk kan dække ind for det statslige beredskab. Vi kan klare de almindelige forekommende opgaver, som vi gør i dag, men vi kan ikke tage os af langvarige og komplekse indsatser. Det har vi hverken uddannelse til eller mulighed for med de styrker de ’almindelige’ beredskaber råder over”, skriver Tommy Bækgaard Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation.
”Sker der større ulykker, er det nødvendigt med en hurtig, ensartet og specialiseret opbakning fra staten, som det er muligt i dag”, påpeger Tommy Bækgaard Kjær og fortsætter: ”Fuldtidsbrandmænd har et liv ved siden af brandvæsnet. Vi har typisk vagt et døgn og så tre døgn fri (hvilket faktisk giver en gennemsnitlig arbejdsuge på ca. 43 timer). Og der er ikke overtal af fuldtidsansatte brandfolk, så vi kan ikke være på indsats døgn efter døgn efter døgn, som Beredskabsstyrelsen kan. Dét er virkeligheden”.
Modsatrettede meldinger fra organisationer
Brandfolkenes Organisation kritiserer KL og Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, der har udtrykt ønske om at kommunerne skal overtage statslige beredskabsopgaver:
”Foreningen af Kommunale Beredskabschefer har sammen med KL lavet aftale om, at kommunerne skal overtage nogle af Beredskabsstyrelsens opgaver. Eller har de? For tiden kan man læse, at det kender KL intet til. Det var så ikke meldingerne i starten af juni, hvor aftalen blev lavet. Vi brandfolk er forvirrede, men det kommer ikke bag på os, at Foreningen af Kommunale Beredskabschefer via KL kommer med modsatrettede oplysninger. Men beskæmmende er det. Det undrer Brandfolkenes Organisation, at KL og Foreningen af Kommunale Beredskabschefer har indgået sådan en aftale. For de har ikke spurgt hverken deltids- eller fuldtidsbrandfolkene om det er muligt. Og det er det ikke…”, skriver Brandfolkenes Organisation til politikerne.
Desuden påpeger Brandfolkenes Organisation, at der er stor forskel på uddannelsesniveauet hos det statslige og kommunale beredskab. ”Skal fuldtids- og deltidsbrandfolk have samme uddannelse som Beredskabsstyrelsens værnepligtige redningsspecialister, så skal vi have 800 timers efteruddannelse – pr. mand. Det er et halvt år KUN med uddannelse. Det er urealistisk dyrt. Andre skal passe vagterne, servicere biler, rejse faldne medborgere med mere, mens nogle er på uddannelse. Kasseapparatet klinger. Men det er mønter ud af kassen”, skriver organisationen.