Indsatslederens opgave er at skabe overblik, så førsteindsatsen fra de ankomne redningsfolk kan indsættes effektivt og redningsindsatsen lykkes. Det siger Slagelses borgmester, Sten Knuth, efter at et byrådsmedlem har kritiseret indsatsen ved en drukneulykke i Korsør Havn. Byrådsmedlemmet undrer sig over, at indsatslederen ikke selv iværksatte redningsforsøg.
Søndag kørte en bil med et ældre ægtepar i havnen i Korsør. Den 65-årige kvinde og 71-årige mand fik hjulpet hinanden ud af bilen, men de mistede hurtigt bevidstheden i det kolde vand, og der gik omkring 10 minutter, inden de blev reddet op fra havnen. Mandens liv stod ikke til at redde.
De første redningsfolk, som var fremme, var Slagelse Kommunes indsatsleder og en pionervogn med en enkelt mand. De iværksatte imidlertid ikke redningsforsøg, og det har udløst kritik fra byrådsmedlem Anders Nielsen (S). Til Sjællandske Medier siger han:
”Der var både en indsatslederbil og en pionerbil fremme, men ingen af de to redningsuddannede mennesker gjorde noget for at komme de to ældre mennesker til undsætning. De burde da have noget udstyr i deres redningsbiler, så de kan gøre noget. En våddragt og noget snor, så den ene kan hoppe i vandet, mens den anden kan hive ind igen”. Han fortæller videre, at der var stor frustration hos mange over, at der ikke blev gjort noget, mens man fra kajen kunne følge de to ældre mennesker ende med at flyde livløse rundt, da deres bil sank til bunds. Anders Nielsen forstår godt, at ingen vidner turde hoppe i det kolde vand uden udstyr, men han mener, at de to redningsfolk godt kunne have gjort noget.
Borgmester: Indsatslederen skal ikke springe i vandet
Slagelses borgmester, Sten Knuth, afviser imidlertid kritikken. I et læserbrev skriver han:
”Det er svært at holde frustrationerne i ave og undgå at følelserne kommer i spil i en så ulykkelig situation, som den vi havde i Korsør Havn søndag morgen, hvor to af vores ældre medborgere af endnu ukendte årsager kørte i Korsør Havn. Den slags ulykker er meget svære at kapere. Det gælder jo især, når man som almindelig borger er vidne til en ulykke og ikke selv kan gøre noget. Her bliver følelsen af afmagt endnu større.
Men det er netop her, hvor vores professionelle redningsfolks evne til at holde hovedet koldt, og tage de rigtige beslutninger, der er så vigtig for at en redningsaktion lykkes. Det gælder om at redde liv og så gælder det om at sikre, at ulykken ikke følges op ad nye ulykker, som koster flere skader og i værste fald menneskeliv. Vores erfarne indsatsledere står jo til dagligt i disse svære situationer. De er uddannet til og trænet i at vurdere ulykker på skadesstederne og tage de rationelle livreddende beslutninger uden at bringe eget liv i fare.
I den konkrete ulykkessituation i Korsør Havn er det derfor indsatslederens opgave er at skabe overblik, så førsteindsatsen fra de ankomne redningsfolk kan indsættes effektivt og redningsindsatsen lykkes. Indsatslederen skal hurtigt have tilkaldt de rette ressourcer til at løse opgaven. I denne konkrete situation fik han bl.a. sikret sig, at der straks blev tilkaldt et dykkerberedskab. Indsatslederen havde desuden så godt et overblik og situationsbedømmelse, at han lynhurtigt fik omdirigeret bådberedskabet, så de kunne køre direkte til stedet, i stedet for at køre til en bådrampe som normalt. Det lykkedes på den måde at få de forulykkede borgere hurtigere på land end ellers muligt. En redningsaktion af denne karakter ville ikke kunne lade sig gøre, hvis indsatslederen – med eller uden udstyr – med fare for eget liv, selv var sprunget i vandet.
Redning af menneskeliv er ikke enkeltmandspræstationer, men noget vores indsatsledere og brandmænd gør sammen hver eneste dag. Det er dem, der kan og skal tage de svære beslutninger på skadesstedet, fordi de ved bedst. Det er deres faglighed og professionalisme der redder flest liv.”